Μενού Κλείσιμο

«Το Βάπτισμα είναι η αρχή της σωτηρίας του ανθρώπου» Του μακαριστού Δημητρίου Παναγόπουλου

Κάθε άνθρωπος που γεννιέται, έχει τη φυσική ζωή, δεν έχει την πνευματική. Έρχεται δηλ. στον κόσμο πνευματικά νεκρός, διότι είναι αποκομμένος από τον Χριστό, καθότι η ψυχή του είναι γυμνή από τη Χάρη του Αγίου Πνεύματος, λόγω του προπατορικού αμαρτήματος και σαν νεκρός πρέπει να βαπτιστεί.

Με το μυστήριο του Βαπτίσματος (βαπτίζω σημαίνει θάβω, βουτώ) θάπτεται ο πνευματικά νεκρός άνθρωπος στην κολυμβήθρα (και κάνουμε τον τύπο του θανάτου του Χριστού). Η κολυμβήθρα συμβολίζει τον τάφο του Χριστού. Και το μωρό, όντως πνευματικά νεκρό, θάπτεται (βυθίζεται) 3 φορές μέσα στο νερό, (συμβολίζει την τριήμερο ταφή του Χριστού) στο όνομα της Αγίας Τριάδας και ανίσταται 3 φορές (συμβολίζει την Ανάσταση του Χριστού) και έτσι αναγεννιέται πνευματικά…

Η ψυχή του αναγεννάται πνευματικά, λαμβάνει Χάρη Αγίου Πνεύματος και ενδύεται με ένα πνευματικό άσπρο ένδυμα (το ”κουστούμι” του Βαπτίσματος). Και όπως μια γυναίκα δεν φτάνει να γεννήσει μόνο ένα μωρό, αλλά πρέπει να το φροντίζει και να το περιποιείται για να ζήσει, έτσι και ο άνθρωπος δεν αρκεί μόνο να Βαπτιστεί… πρέπει και να μην αμαρτάνει, για να διατηρήσει την αναγέννησή του, ώστε να μην λερώσει το καθαρό πνευματικό ένδυμα της ψυχής του, που πήρε κατά το Βάπτισμα.

Με τις αμαρτίες ο άνθρωπος λερώνει το ένδυμα της ψυχής του, γι’ αυτό και υπάρχει το Μυστήριο της μετανοίας και της εξομολογήσεως, που θεωρείται ”δεύτερο Βάπτισμα”, ώστε να καθαρίζεται η ψυχή του. Επομένως ο βαπτισμένος άνθρωπος, είναι υποχρεωμένος να έχει συνεχή σχέση με την Εκκλησία, να εξομολογείται και να μεταλαμβάνει το Σώμα και το Αίμα του Χριστού, διότι έτσι μόνο αναγεννημένος, θα σωθεί!

Όσοι είναι βαπτισμένοι, αλλά δεν διατήρησαν την αναγέννησή τους, το Άγιο Πνεύμα είναι ανενεργό μέσα τους. Μοιάζουν με το φανάρι εκείνο, που έχει αναμμένη την φωτιά, αλλά τα τζάμια του είναι θολά, με αποτέλεσμα να μην φωτίζει…

Με το Βάπτισμα, ο άνθρωπος δεν γίνεται Άγιος, αλλά δεκτικός αγιασμού. Προετοιμάζει τον άνθρωπο να γίνει Άγιος, καθαρός, κατάλληλος για την Βασιλεία των Ουρανών.

Το Βάπτισμα δηλ. είναι η αρχή της σωτηρίας του ανθρώπου, διότι καθαρίζει το ”δοχείο” (ψυχή), για να μπει εκεί μέσα ο Βασιλιάς Χριστός!

Μακαριστός Δημήτριος Παναγόπουλος

Κοινοποίηση άρθρου:
Κατηγορία: Δημήτριος Παναγόπουλος, Μητέρα Πρόσεχε, Νέα, Περι αγωγής παιδιών, Πνευματική Ζωή

Σχετικά άρθρα