Μενού Κλείσιμο

Η Ορθόδοξη Ιεραποστολή στη νήσο Μαδαγασκάρη

ΛΕΙΤΟΥΡΓΙΚΗ ΖΩΗ

 

Οι Χριστιανοί στη Μαδαγασκάρη προσέρχονται στον ναό ξυπόλυτοι, νηστικοί, βρώμικοι μερικές φορές. Τα πρόσωπά τους όμως λάμπουν. Έρχονται όρθρου βαθέος. Οι ακολουθίες τελούνται με ευλάβεια και προσοχή.

Συμμετέχουν σ’αυτές όλοι, μικροί και μεγάλοι. Ψάλλουν δυνατά και γνωρίζουν απ’έξω τους ύμνους και τις προσευχές της εκκλησίας. Η καρδιά τους φλέγεται από πίστη και αγάπη Χριστού!

Βαπτίσεις

 

Κάθε χρόνο γίνονται 1.300 έως 1.500 βαπτίσεις, καθ’όλη την διάρκεια του χρόνου. Οι βαπτίσεις γίνονται σε ιερούς ναούς, όπου υπάρχουν, σε ποτάμια, κάτω από δένδρα και πρόχειρες τέντες. Μετά το τέλος των βαπτίσεων γίνονται οι γάμοι των ενηλίκων, που έχουν οικογένεια.

 

 

 Ιερείς – Κατηχητές – Σεμινάριο

 

Στη Μαδαγασκάρη διακονούν 35 ιερείς και 2 διάκονοι.

Στην Alasora λειτουργεί Σεμινάριο για ιερείς και κατηχητές. Η φοίτηση για τους ιερείς είναι διετής. Το Σεμινάριο των κατηχητών γίνεται μία φορά τον χρόνο. Τα Σεμινάρια για την επιμόρφωση των ιερέων γίνονται δύο φορές τον χρόνο.

 

Ανέγερση Ναών

 

Οι ενορίες είναι 110. Από αυτές κτιστό ναό έχουν οι 75. Οι υπόλοιπες στεγάζονται σε αχυροκαλύβες, σχολεία και σπίτια. Κάποιες φορές τα Μυστήρια και η Θεία Λειτουργία γίνονται κάτω από ένα δένδρο ή στο ύπαιθρο.

 

              Κατασκήνωση

 

Κάθε  καλοκαίρι γίνεται Κατασκήνωση με 2 περιόδους. Η κάθε περίοδος διαρκεί 2 εβδομάδες και φιλοξενεί 80 παιδιά. Η Κατασκήνωση γίνεται κάθε χρόνο σε διαφορετική επαρχία και εξυπηρετεί πνευματικούς, παιδαγωγικούς, εκπαιδευτικούς και ψυχαγωγικούς σκοπούς.

 

 

 

Τα παιδιά έχουν εδώ για λίγες ημέρες φαγητό, παιχνίδι και την ανεμελιά της ηλικίας τους. Δεν ψάχνουν για μεροκάματο και δεν αγωνιούν για το φαγητό της ημέρας.

 

 

 

 

Φιλανθρωπικό έργο

Προς όλους τους δωρητές στην Ελλάδα

Αγαπητοί κύριοι, εμείς, οι Χριστιανοί από 9 ενορίες στην Toliara, Andranovory, Anjambaky, Ankandrinosy, Andamoty, Ampamata, Analamitivala, Andranohinaly, Andaromihomaka, Sakavilany, σας ευχαριστούμε πολύ για όλη την βοήθεια που μας έχετε προσφέρει.

Δεν είχαμε νερό, μας στείλατε μία δεξαμενή. Δεν είχαμε ρούχα και μας στείλατε. Είμασταν άρρωστοι και μας στείλατε φάρμακα. Για αυτούς τους λόγους, σας ευχαριστούμε και πάλι. Για όλα τα κοινωνικά αγαθά. Έχετε κάνει πολλά καλά για εμάς.

Δεν γνωρίζουμε πως να σας ευχαριστήσουμε.

Εμείς πάντοτε προσευχόμαστε για εσάς και ο Θεός πάντοτε θα σας ευλογεί.

«Παράλληλα μὲ τὸ ἱεραποστολικὸ ἔργο, ἐπιτελείτε καὶ ἔργο κοινωνικό, τὸ ὁποῖο εἶναι τόσο ἀπαραίτητο στὴ χώρα αὐτή.

Προσφέρεται πρωϊνὸ ρόφημα σὲ φτωχὰ παιδιά, καθὼς ἐπίσης καὶ τρόφιμα σὲ φτωχὲς οἰκογένειες. Λειτουργοῦν 17 Σχολεῖα Κατωτέρας, Μέσης καὶ Ἀνωτέρας Ἐκπαιδεύσεως μὲ δωρεὰν φοίτηση. Λειτουργοῦν 5 Ἰατρεῖα μὲ δωρεὰν ἰατροφαρμακευτικὴ περίθαλψη. Ἐπίσης, λειτουργεῖ Γηροκομεῖο, ποὺ φροντίζει γέροντες καὶ γερόντισσες. Λειτουργοῦν 3 Σχολὲς Κοπτικῆς, Ραπτικῆς και Κεντήματος, οἱ ὁποῖες δίνουν τὴν εὐκαιρία σὲ νέες κοπέλες νὰ μάθουν μιὰ τέχνη, ἔτσι ὥστε νὰ μποροῦν νὰ ἐξασφαλίσουν τὰ πρὸς τὸ ζῆν. Συχνὰ ἐπισκεφτόμαστε τὰ χωριά, γιὰ νὰ διανείμουμε ρουχισμὸ καὶ ἄλλα εἴδη πρώτης ἀνάγκης σὲ φτωχοὺς ἀνθρώπους, καθὼς ἐπίσης καὶ τὰ Σχολεῖα, γιὰ νὰ διανείμουμε γραφικὴ ὕλη στὰ παιδιά. Ἀκόμη, καλύπτουμε πολλὲς ἄλλες ἀνάγκες, ὅπως νοσήλεια ἀσθενῶν, ἐνοίκια φτωχῶν οἰκογενειῶν καὶ σὲ μερικὲς περιπτώσεις οἰκονομικὴ βοήθεια σὲ ἀνήμπορους ἀνθρώπους.

Πολλὲς εἶναι οἱ ἀνάγκες τῆς Ἱεραποστολῆς σὲ ἔμψυχο καὶ ἄψυχο ὑλικὸ λόγω τοῦ ὅτι τὸ Ἱεραποστολικὸ ἔργο συνεχῶς ἐπεκτείνεται καὶ δημιουργοῦνται καινούργιες Ἐνορίες. Δὲν μποροῦμε νὰ μὴν ἀναφέρουμε τὴν γεμὰτη αὐτοθυσία προσφορὰ ἐθελοντῶν, κληρικῶν καὶ λαϊκῶν, προερχομένων ἀπὸ τὴν Ἑλλάδα, τὴν Κύπρο καὶ τὴν Αὐστραλία. Ἐπίσης, ὁμάδες ἰατρῶν προσφέρουν ἀφιλοκερδῶς τὶς ὑπηρεσίες τους σὲ φτωχοὺς ἀνθρώπουςσὲ ἀπομακρυσμένα χωριά», είναι τα λόγια του θεοφιλέστατου Μητροπολίτη Μαδαγασκάρης κ. Ιγνατίου.

Δωρητές

Με 1 € στη Μαγαδασκάρη

  • Πληρώνεται το ημερομίσθιο ενός εργάτη, για εργασία μιας ημέρας.
  • Ένα παιδί πίνει γάλα και τρώει μπισκότα, κάθε πρωί επί ένα μήνα.
  • Πέντε ασθενείς παίρνουν δωρεάν τα φάρμακά τους, στις κλινικές της επισκοπής.
  • Μια οικογένεια παίρνει ρύζι ή όσπρια, για διατροφή τριών ημερών.
  • Ένας δάσκαλος πληρώνεται για μια ημέρα στα σχολεία της επισκοπής, για να μάθουν δωρεάν τα παιδιά γράμματα.

Για εμάς είναι λίγο, για εκείνους πολύ!
Για εμάς μικρή θυσία, για εκείνους μεγάλη προσφορά!

Ρούχα – Τρόφιμα – Αγαθά

Μπορείτε να  βοηθήσετε;

Οι περισσότεροι σε αυτό το ερώτημα απαντούν ναι.

Για να είναι η προσπάθειά μας αποδοτική, οφείλει να είναι συστηματική και οργανωμένη, γι’ αυτό σας προσκαλούμε να προσφέρετε:

Ρούχα

Που δεν έχουν φορεθεί, με την ετικέτα τους ή μέσα στην συσκευασία τους ή μεταχειρισμένα, καθαρά ρούχα, σε άριστη κατάσταση, καθώς και: κουβέρτες – σεντόνια – πετσέτες – μαξιλαροθήκες

Παπούτσια

Σε άριστη κατάσταση. Για την Μαδαγασκάρη χρειαζόμαστε παπούτσια χωρίς τακούνι, σαγιονάρες, αθλητικά παπούτσια. Τοποθετείτε τα παπούτσια ανά ζεύγος, σε πλαστική σακούλα.

Σχολικά είδη

Γραφική ύλη, τσάντες, σακίδια, τετράδια, στυλό, μολύβια, γόμες, ξυλομπογιές, μαρκαδόροι, κασετίνες, φωτοτυπικό χαρτί, πίνακες, καρεκλοθρανία, γραφεία κ.ά.

Παιχνίδια

Σε καλή κατάσταση, να λειτουργούν. Δεν δεχόμαστε ογκώδη πλαστικά παιχνίδια ή παιχνίδια που αποτελούνται από μικρά σκόρπια κομμάτια. Εάν το παιχνίδι δεν έχει το κουτί του, παρακαλούμε να τοποθετηθεί σε σακούλα.

Είδη καθαρισμού

Σαπούνι (να προτιμήσετε πράσινο σαπούνι ή την πιο φθηνή συσκευασία αρωματικού), χαρτικά, είδη προσωπικής υγιεινής ( χαρτομάντηλα, σαμπουάν, ξυριστικά κλπ.), καθαριστικά, σκόνη πλυσίματος κ.ά.

Τρόφιμα

Λάδι (ελαιόλαδο & αραβοσιτέλαιο) αλεύρι, ζάχαρη, μακαρόνια, ρύζι, όσπρια, γάλα, κονσέρβες, καραμέλες κ.ά. Τα προϊόντα να έχουν μακρά ημερομηνία λήξης και να μεταφέρονται εύκολα.

Αναπηρικά είδη

Περιπατητήρες, μαγκούρες, πατερίτσες, αμαξίδια, υποβοηθητικά στηρίγματα.

Διάφορα

Βρεφικά καρότσια και εξοπλισμός μωρού, ποδήλατα, ραπτομηχανές, βιβλιοθήκες (λυμένες και συσκευασμένες), καρέκλες, πλαστικά ποτήρια και πιάτα κ.ά.

Εκκλησιαστικά είδη

Λιβάνι, καρβουνάκια, μικρά κεριά, εικόνες ξύλινες, νάμα, ιερά σκεύη, καντήλια, αρτοφόρια, κηροπήγια, εξαπτέρυγα, θυμιατά, ιερατικές στολές (όχι βαρύτιμες, καθαρές, σε μικρά μεγέθη).

Οικονομική βοήθεια για την Ιεραποστολή

Το μεγάλο αυτό σε έκταση έργο συντηρείται από το “δίλεπτο της χήρας” και προέρχεται τις περισσότερες φορές από το υστέρημα των ανθρώπων και όχι από το περίσσευμα. Η οικονομική ενίσχυση είναι αναγκαία. Υπάρχουν έργα που δεν μπορούν να ευοδωθούν χωρίς αυτή. Τέτοια είναι:

  • Η αγορά οικοπέδων για ναούς , σχολεία, ορφανοτροφείο κ.ά.
  • Οι μισθοί των γιατρών, των δασκάλων, των φυλάκων των κτιρίων, της μαγείρισσας κ.ά.
  • Η συντήρηση των ναών, σχολείων και κτιρίων.
  • Η πληρωμή ενοικίων σε απόρους.
  • Η κατασκευή σπιτιών σε απόρους.
  • Η κατασκευή και ο εξοπλισμός Ιερών Ναών, Πνευματικών Κέντρων, Σχολείων και Ιατρείων.
  • Η αγορά φαρμάκων και η παροχή νοσηλίων.
  • Η αγορά γάλακτος και μπισκότων για το πρωινό παιδιών σε σχολεία και ιδρύματα.
  • Η διανομή τροφίμων.
  • Οι εξορμήσεις  σε απομακρυσμένα χωριά για διανομή ειδών πρώτης ανάγκης.
  • Η κατασκευή δεξαμενών για αποθήκευση νερού.

Ορφανοτροφείο

Φιλανθρωπικό Βρεφοκομείο

Υδροφόρα

Containers

 

Κάθε χρόνο φθάνουν containers στη Μαδαγασκάρη. Είναι αποστολή αγάπης και πνοή ζωής για την Ιεραποστολή. Δύο από αυτά φεύγουν από την Ελλάδα, ένα το καλοκαίρι και ένα το φθινόπωρο. Ο Μητροπολίτης ενημερώνει εγκαίρως για όλα τα αναγκαία, που πρέπει να σταλούν. Αγοράζονται με προσοχή και είναι τα πρώτα που θα φορτωθούν στο container. Πολλοί δωρητές ρωτούν και προσφέρουν χρήματα για κάτι συγκεκριμένο, που κρίνεται αναγκαίο για την Ιεραποστολή. Στον υπόλοιπο χώρο του container φορτώνονται ρούχα, τρόφιμα, έπιπλα, θρανία, ιατρικός εξοπλισμός, κλινοσκεπάσματα, φάρμακα, οικιακός εξοπλισμός, σχολικά είδη, ιερατικά, εικόνες, παιχνίδια, σαπούνι, αναπηρικά είδη, υφάσματα, ποδήλατα, παπούτσια, καθαριστικά κ.ά.

Εάν προτίθεστε να βοηθήσετε με οποιοδήποτε τρόπο την Ιεραποστολή, καλό είναι να επικοινωνήσετε μαζί τους και να ενημερωθείτε τι είναι αναγκαίο στην Ιεραποστολή.

Για περισσότερες πληροφορίες επισκεφτείτε την ιστοσελίδα της εξωτερικής ιεραποστολής:

 

Κοινοποίηση άρθρου:
Κατηγορία: Νέα, Ορθόδοξη Ιεραποστολή

Σχετικά άρθρα