Μενού Κλείσιμο

Άγιος Παΐσιος: Ο Φύλακας Άγγελος βρίσκεται δίπλα μας

– Ο Φύλακας Άγγελος βρίσκεται δίπλα μας
Γέροντα,όλοι έχουμε Φύλακα Άγγελο;
– Ναί, όταν βαπτίζεται ο άνθρωπος, ο Θεός του δίνει και τον Φύλακα Άγγελό του.
– Όσοι δεν είναι βαπτισμένοι, δεν έχουν Φύλακα Άγγελο;
– Οι αβάπτιστοι προστατεύονται από τον Θεό, αλλά Φύλακα Άγγελο δεν έχουν· μόνον οι βαπτισμένοι έχουν. Τους αναλαμβάνει στο Βάπτισμα και τους συνοδεύει σε όλη τους την ζωή.
– Γέροντα, ο Φύλακας Άγγελός μας είναι συνέχεια κοντά μας;
– Κοντά μας είναι· μας παρακολουθεί σε κάθε βήμα.
– Πόσο κοντά μας;
– Ανάλογα με την πνευματική μας κατάσταση.
– Όταν, Γέροντα, αμαρτάνουμε, φεύγει;
– Τότε απομακρύνεται, αλλά δεν μας εγκαταλείπει. Όταν δίνουμε δικαιώματα στον πειρασμό με την αμαρτωλή ζωή μας, ο Άγγελός μας δεν αποθαρρύνεται, ώστε να μας εγκαταλείψη, αλλά μας παρακολουθεί θλιμμένος από μακριά.
– Γιατί, Γέροντα, δεν καταλαβαίνουμε την παρουσία του;
– Γιατί ακόμη δεν καταλάβαμε ούτε την παρουσία του Θεού. Τα μάτια μας είναι σκεπασμένα με ένα θαμπό πέπλο. Για να διαλυθή το πέπλο αυτό, χρειάζεται αγάπη και ταπείνωση.
Όταν ο άνθρωπος νιώθη την παρουσία του Θεού, νιώθει και τον Φύλακα Άγγελο δίπλα του, και τότε οι κινήσεις του είναι λεπτές, προσεκτικές, αλλά και άνετες. Η προσοχή αυτή δεν του κάνει μαρτυρική την ζωή, αλλά τον ευχαριστεί.Κινείται με πνευματική άνεση. Η ευλάβεια, η προσοχή που έχει, του γλυκαίνουν την καρδιά και συνέχεια προσέχει, για να μην του φύγη η γλυκύτητα, την οποία νιώθει.Ξαπλώνει συνεσταλμένα με σταυρωμένα τα χέρια. Κοιμάται με συστολή, με ευλάβεια· σηκώνεται ήσυχα. Όταν του χτυπούν την πόρτα, δεν κοιτάζει να συμμαζευτή· είναι πάντα τακτοποιημένος. Συνέχεια φροντίζει να μη λυπήση τον Φύλακα Άγγελό του.
Μεγάλη κατανόηση βρίσκει ο ουράνιος Φύλακας Άγγελος κοντά σε έναν επίγειο αγγελοποιημένο άνθρωπο. Όταν ο άνθρωπος ζη πνευματική ζωή και κινήται σαν φρόνιμο παιδί, ο Άγγελός του δεν ταλαιπωρείται, αλλά χαίρεται δίπλα του και στο τέλος θα επιστρέψη χαρούμενος στον Θεό μαζί με την ψυχή, διότι η ψυχή έκανε ό,τι αναπαύει τον Άγγελο, ό,τι αναπαύει τον Θεό. Ξέρετε όμως τί είναι, ο Φύλακας Άγγελος να ταλαιπωρήται χρόνια με μια ψυχή, και τελικά να επιστρέψη στον Θεό με άδεια χέρια πληγωμένος; Και μόνο γι’ αυτόν τον λόγο, από φιλότιμο για τον κόπο που κάνει ο Φύλακας Άγγελός μου, πρέπει να αγωνισθώ, για να μην πάω στην κόλαση.
  • ΓΕΡΟΝΤΟΣ ΠΑΪΣΙΟΥ ΑΓΙΟΡΕΙΤΟΥ ΛΟΓΟΙ ΣΤ΄. “Περί Προσευχής “
 
 

Για να διαβάσετε τις Διδαχές του Αγίου Πατροκοσμά πατήστε εδώ

Για να διαβάσετε τις Προφητείες του Αγίου Πατροκοσμά πατήστε εδώ

Για να ωφεληθούν  περισσότερες ψυχές χρειαζόμαστε τη δική σας βοήθεια. Για να βοηθήσετε πατήστε εδώ

Για να εγγραφείτε στο κανάλι μας στο youtube και να παρακολουθείτε τα βίντεο μας πατήστε εδώ

Για να δείτε σε αποκλειστικότητα σε Παγκόσμια πρώτη προβολή βίντεο από την ημέρα της Αγιοκατατάξεως του Αγίου Παϊσίου, πατήστε εδώ

 

Κοινοποίηση άρθρου:
Κατηγορία: Άγιοι, Άγιος Παΐσιος, Διδαχές, Νέα, Περι αγωγής παιδιών, Περί μετανοίας, Πνευματική Ζωή

Σχετικά άρθρα