Μενού Κλείσιμο

Ο άγιος Πατήρ Ιωάννης Καλαΐδης και το μυστήριο της εξομολογήσεως!

Αν θα μπορούσε κανείς να προσδιορίσει με μία λέξη αυτά που κυρίως μας δίδασκε ο μακαριστός Πατήρ, αυτή η λέξη θα ήταν η “εξομολόγηση”. Έδινε την μεγαλύτερη σημασία στο μυστήριο αυτό και το θεωρούσε θεμέλιο για την σωτηρία μας! Έλεγε: ” Ένα θα μας σώσει! Η εξομολόγηση! Όχι όμως η ψυχρή εξομολόγηση, χωρίς ένα δάκρυ!” Πολλές φορές μάλιστα όχι μόνο γνώριζε αν κάποιος εξομολογείται ή όχι, αλλά αποκάλυπτε στους χριστιανούς, πάντα με λεπτότητα και ποτέ μπροστά στους άλλους, τα αμαρτήματα τα οποία πολλές φορές διέπρατταν, χωρίς να τα έχουν συνειδητοποιήσει!
Η χάρη που είχε ήταν συγκλονιστική! Μας έκανε κάθε στιγμή ” ψυχογράφημα” και πάντοτε μας βοηθούσε με λεπτότητα και με μεγάλο σεβασμό στην αξία του κάθε προσώπου! Δεν θα ξεχάσω κάποτε στην οικία του, όταν μας σταύρωνε με το λαδάκι, από την κανδήλα (πάντα έκαιγαν τρεις καντηλήθρες), έλεγε στον καθένα ευχές φιθυριστά για την απαλλαγή από τα πάθη και τις αδυναμίες που υποφέραμε!
Στον καθένα και διαφορετικά πράγματα, αυτά δηλαδή από τα οποία έπασχε! Μία φορά το παιδάκι ενός γνωστού ασθένησε σοβαρά! Με παρακάλεσε να το μεταβιβάσω στον παππούλη για να προσευχηθεί! Μόλις το είπα στον π. Ιωάννη μου είπε: ” Παιδί μου οι γονείς του παιδιού εξομολογούνται τις λεπτομέρειες και αποκρύπτουν τα σημαντικά! Να τακτοποιηθούν και όλα θα πάνε καλά! ” Και έτσι έγινε! Αυτό έγινε με αρκετούς αδερφούς και βοηθήθηκαν να χαράξουν σωστή πορεία στη ζωή τους!
Τα εννιά στα δέκα που μας δίδασκε είχαν σχέση με το μυστήριο της εξομολόγησης! Ειδικά για τις σοβαρές ασθένειες συνιστούσε το μυστήριο αυτό ως το πιο καλό και αποτελεσματικό φάρμακο! Σε ερώτηση μου σχετικά με την ηλικία που θα πρέπει να εξομολογούνται οι χριστιανοί, ο π. Ιωάννης είπε:
” Η εξομολόγηση πρέπει να αρχίζει όταν ο άνθρωπος λέει το πρώτο ψέμα”! Να μας αξιώσει ο Κύριός μας, με τις ευχές του αγίου Πατρός Ιωάννη Καλαΐδη να προσερχόμαστε με μετάνοια στο ιερό αυτό μυστήριο, το οποίο όπως έλεγε ο άγιος Πατήρ, θα μας οδηγήσει στην σωτηρία!
Μιλτιάδης Τσεσμετζής , Εκπαιδευτικός

Για να διαβάσετε τις Διδαχές του Αγίου Πατροκοσμά πατήστε εδώ

Για να διαβάσετε τις Προφητείες του Αγίου Πατροκοσμά πατήστε εδώ

Για να ωφεληθούν  περισσότερες ψυχές χρειαζόμαστε τη δική σας βοήθεια. Για να βοηθήσετε πατήστε εδώ

Για να εγγραφείτε στο κανάλι μας στο youtube και να παρακολουθείτε τα βίντεο μας πατήστε εδώ

Για να δείτε σε αποκλειστικότητα σε Παγκόσμια πρώτη προβολή βίντεο από την ημέρα της Αγιοκατατάξεως του Αγίου Παϊσίου, πατήστε εδώ

 

Κοινοποίηση άρθρου:
Κατηγορία: Άγιοι, Νέα, π. Ιωάννης Καλαΐδης, Περί εξομολογήσεως, Περί μετανοίας, Πνευματική Ζωή

Σχετικά άρθρα