Μενού Κλείσιμο

Απόστολος Παύλος

Το όραμα του Αποστόλου Παύλου

Τιμούμε τον Απόστολο της αγάπης, τον Φωτιστή των Ελλήνων και Φυτουργό της Εκκλησίας μας, τον διδάσκαλο της οικουμένης, τον πρώτο μετά τον Έναν, τον Μέγα Παύλο, για την τεράστια προσφορά του στο Γένος μας.

Ο Απόστολος των Εθνών, είναι μια μορφή πρώτου μεγέθους, κορυφαία και μοναδική για την ιστορία του Χριστιανισμού. Κατανοώντας τα λόγια του Χριστού που εξεφώνησε όταν τον προσέγγισαν οι Έλληνες, «ελήλυθεν η ώρα ίνα δοξασθεί ο Υιός του ανθρώπου», πίστεψε ακράδαντα ο Παύλος ότι η ελληνική γλώσσα ήταν το μέσο για να διαδοθεί  το ευαγγελικό φως «τοις καθημένοις εν χώρα και σκιά θανάτου». Κάτοχος ο ίδιος της Ελληνικής Παιδείας, μπορούσε άριστα να εκτιμήσει τις δυνατότητές της. Γι’ αυτό και μετά την απόφασή του να στραφεί προς τα έθνη, δεν αναζητεί άλλους λαούς και άλλη διανόηση. Στην Τρωάδα ο Παύλος είδε ένα όραμα που τον παρακινούσε να περάσει στη Μακεδονία και το οποίο θεωρήθηκε σαν θεϊκή εντολή. Έτσι ο Θεός άνοιγε την πόρτα της Ελλάδας και της Ευρώπης στο Χριστιανισμό. Το πέρασμα στην Ελλάδα αποτελεί σημαντικό γεγονός για την Εκκλησία και όλο τον κόσμο γιατί  πρώτη αυτή από τις άλλες ευρωπαϊκές χώρες θα γνώριζε το Χριστιανισμό και θα φώτιζε ύστερα και τ’ άλλα έθνη. Και ο Ελληνισμός αξιώθηκε να καταστεί ο πρωτότοκος της Χριστιανικής κολυμβήθρας με ιεροτελεστή και ανάδοχο τον ουρανοβάμωνα Παύλο. 

Με τις ευλογίες του Πανοσιολογιώτατου Αρχιμανδρίτου κ. Κωνσταντίνου Σακαρίδη, τιμούμε τον Απόστολο Παύλο παρουσιάζοντας τη ζωή και τη δράση του μέσα από το βιβλίο του «Παύλος ο Απόστολος της Αγάπης», το οποίο πρωτοκυκλοφόρησε το 1985.

Με τις ολόθερμες ευχαριστίες μας στον π. Κωνσταντίνο για την αγάπη του και την αέναη προσφορά του, επιθυμούμε να ζητήσουμε ταπεινά τις πρεσβείες του και τις πρεσβείες του μεγάλου Αποστόλου μας, για την κάθε ψυχή, που μελετά με πόθο το ιερό και το άγιο παράδειγμα του. Για την κάθε ψυχή που θα μελετήσει και το βιβλίο αυτό.  Να αυξηθεί η αγάπη της για τον ΚΥΡΙΟ, για τον Απόστολο του, για τη σωτηρία των ψυχών.

«Άγιε Παύλε Απόστολε

πρέσβευε Χριστώ τω Θεώ

φωτισθήναι και σωθήναι

τας ψυχάς ημών».

                                 ΠΑΥΛΟΣ Ο ΑΠΟΣΤΟΛΟΣ ΤΗΣ ΑΓΑΠΗΣ

         ΕΙΣΑΓΩΓΗ

Μια μεγάλη δυσκολία αισθάνεται κανείς, όταν θελήσει κάτι να γράψει ή κάτι να πει για το Σκεύος της Εκλογής του Χριστού, το μεγάλο Απόστολο Παύλο.

Και η δυσκολία αυτή γίνεται ακόμα μεγαλύτερη στην περίπτωση που θέλει να εξετάσει και να εκθέσει με τα φτωχά του λόγια την πλούσια καρδιά του σκηνοποιού από την Ταρσό. Τον εξαγιασμένο συναισθηματικό του κόσμο. Την κάθετη και οριζόντια διάσταση της αγάπης του.

Αναμφισβήτητα λίγοι άνθρωποι υπήρξαν τόσο πλούσιοι στον ψυχικό τους κόσμο, όσο ο άνθρωπος εκείνος που είδε το όραμα της Δαμασκού. Κι αυτό φάνηκε από τις πρώτες μέρες της ουράνιας κλήσεώς του. Διαβάστε τη συνέχεια

 

 

 

                 A’. Αγάπη προς τον Κύριο και Θεό Του

«Καθάπερ σίδηρος εις πυρ εμπεσών, όλος γίνεται πυρ, ούτω και αυτός τω πυρί της αγάπης αναφθείς, όλος γέγονεν αγάπη» (Χρυσόστομος Ε.Π.Ε. 36,442).

Μελετώντας κανείς τις θεόπνευστες επιστολές του Παύλου, αισθάνεται ότι ο «μηδέν έχων και τα πάντα κατέχων» Απόστολος, έχει μεταξύ των άλλων μια πύρινη ψυχή μέσα στην οποία είναι αναμμένη μια τεράστια πυρκαγιά αγάπης. Διαβάστε τη συνέχεια

1) Η αγάπη του προς τον Πατέρα των οικτιρμών

«Τη αγάπη φλογός πάσης σφοδρότερος ην» Η αγάπη του ήταν πιο δυνατή από τη φλόγα της φωτιάς (Χρυσόστομος – Ε.Π.Ε. 36,442).

Πόσο αλήθεια είναι διαφορετική η εικόνα του Θεού μέσα στις ψυχές των ανθρώπων! Όχι γιατί ο Θεός αλλάζει μορφές, αλλά διότι είναι διαφορετικά τα κάτοπτρα των ψυχών, μέσα στα οποία καθρεφτίζεται η εικόνα Του. Διαβάστε τη συνέχεια