Μενού Κλείσιμο

Η ΚΑΡΤΑ ΠΟΛΙΤΗ ΚΑΙ Η ΑΝΑΘΕΩΡΗΣΗ ΤΟΥ ΠΑΡΑΔΟΣΙΑΚΟΥ ΚΟΙΝΩΝΙΚΟΥ ΣΥΜΒΟΛΑIΟΥ …

 

Γράφει ο πολιτικός επιστήμων
Αλέξανδρος Καραμέτας


Η ΚΑΡΤΑ ΠΟΛΙΤΗ
ΚΑΙ
Η ΑΝΑΘΕΩΡΗΣΗ ΤΟΥ ΠΑΡΑΔΟΣΙΑΚΟΥ ΚΟΙΝΩΝΙΚΟΥ ΣΥΜΒΟΛΑIΟΥ …

 

Ο άνθρωπος , λένε , οι συγγραφείς των διαφόρων θεωριών κοινωνικού συμβολαίου , κατασπαράσσονταν από τα άγρια θηρία, αλλά και από άλλους ανθρώπους, στην ελεύθερη κατάστασή του. Έτσι , κάποια ημέρα αποφάσισαν οι άνθρωποι να συγκροτήσουν μια κοινότητα, όπου ο κάθε ένας τους θα ήταν , τρόπον τινά , υποχρεωμένος να παραχωρήσει ένα μέρος της ελευθερίας του .
Δημιουργήθηκαν οι πρώτες πόλεις με κανόνες συμπεριφοράς, απαγορεύσεις, καθήκοντα κλπ. Δηλαδή, ενώ κάποιος έχει την ελευθερία βούλησης να κλέψει ή να σκοτώσει , αυτά τα διεστραμμένα θελήματά του τα αποποιείται με σκοπό να μετέχει και αυτός στην κοινωνία αυτήν. Αν πάλι καταχραστεί το δικαίωμα στην ελευθερία και πράξει αντίθετα από ότι αρχικά συμφώνησε , θα υποστεί φυλάκιση ή σε άλλες περιπτώσεις εξορία ή θάνατο.
Τα χρόνια που πέρασαν , τα διάφορα δικαιώματα του ανθρώπου στην ελευθερία , συνήθως , παρέμεναν απαράλλακτα, εκτός των περιπτώσεων που μια άλλη πόλη ή κράτος , αποφάσιζε πως η γείτονα πόλη, δεν εμπίπτει στην ίδια περίπτωση με αυτούς και άρα μπορούν ως δια μαγείας να συμπεριφερθούν σε αυτούς με τρόπους πέραν των γνωστών δικαιωμάτων όπως αυτά διαμορφώθηκαν σταδιακά.
Ερχόμαστε, κάπως απότομα, στο σήμερα, όπου βιώνουμε την είσοδο στις ζωές μας νέων τεχνολογιών. Αυτές, εισβάλουν ή καλύτερα τις αποδεχόμαστε στην προσωπική ζωή μας, εκθέτοντας στο ευρύ κοινό ένα μεγάλο μέρος της , αν όχι όλο.
Ενώ , ίσως , η όλη ιδέα γύρω από την δημιουργία ενός κοινωνικού δικτύου να ήταν η κοινωνικοποίηση με έναν πιο εύκολο , γρήγορο τρόπο, βλέπουμε όλο και περισσότερο την μεγαλύτερη συσχέτιση αυτών των δικτύων με τις δομές. Δομές , οι οποίες αρχικά επινοήθηκαν για να επιτηρούν και να συνεπικουρούν στον όλο αγώνα για την τήρηση – διατήρηση του κοινωνικού συμβολαίου. Τώρα πλέον αυτές οικειοποιήθηκαν τον ρόλο αυτόν σε τέτοιο βαθμό που αν κάποιος από το ευρύ κοινωνικό σύνολο γίνει μέλος τους (πολιτικοί, μεγαλοεπιχειρηματίες κλπ) , αυτομάτως βγαίνει και από το κοινωνικό συμβόλαιο με τρόπο όμως υπερβατικό. Δηλαδή, αντί να υποστεί μια κάποια ποινή σε περίπτωση παράβασης νόμου , τώρα απλά αυτός βρίσκεται υπεράνω του νόμου, υπεράνω του κοινωνικού συμβολαίου και άρα εκτός αυτού.
Ταυτοχρόνως , όμως , βιώνουμε πως αυτές οι δομές που αρχικά νοούνταν αποκλειστικά ως πόλη, έπειτα κράτος – έθνος , τώρα προσπαθούν να επιβληθούν ως υπερεθνικές μα και ως τελείως απρόσωπες και χωρίς να εκφράζουν – εκφράζονται από τους λαούς. Και γράφω υπέρ-εθνικές , όχι διεθνικές . Διότι μην ξεγελιόμαστε , δεν πρόκειται για καμία συνεννόηση μεταξύ των διαφόρων κρατών , αλλά καθαρά από μια παγκόσμια μαφία που έχει στόχο να επιβληθεί στον κάθε ένα από εμάς ξεχωριστά και σε απόλυτο βαθμό μέσα από μια μακροχρόνια προσπάθεια αλλοίωσης της έννοιας της ελευθερίας , που θα επιφέρει μια οικειοθελή αποδοχή από πλευράς λαών αναθεώρηση του μέχρι τώρα παραδοσιακού κοινωνικού συμβολαίου.

Η ελευθερία αλλοιώθηκε κυρίως από το υπερόπλο του συστήματος που δεν είναι άλλο παρά ο κινηματογράφος – τηλεόραση. Πρόκειται καθαρά για ένα μέσον υποταγής συνειδήσεων και εργαλείο κοινωνικής μηχανικής, μέσω του οποίου προβάλλεται ο τρόπος ζωής που συμφέρει περισσότερο στο σύστημα. Εφόσον , ζεις , ντύνεσαι , χορεύεις, εργάζεσαι, συζείς , τραγουδάς, τρέφεσαι με τον τρόπο που σου παρουσιάζει το σύστημα δια μέσου της τηλοψίας, όχι μόνον δεν πρόκειται να αντιδράσεις εναντίον του αλλά θα το υπερασπιστείς με νύχια και με δόντια. Πρώτα , αυτό που θέλουν να επιβάλουν το παρουσιάζουν στο ευρύ κοινό σαν σενάριο ταινίας επαναλαμβανόμενα. Έτσι, ο κόσμος συνηθίζει στην ιδέα αυτήν που πλασάρουν και τελικά την οικειοποιείται . Θα αναφέρω δύο παραδείγματα τέτοιων ταινιών:
1) Head of state ( Κεφαλή του κράτους) με πρωταγωνιστή τον αφροαμερικανό ηθοποιό Chris Rock. Το σενάριο έχει περίπου ως εξής: μετά από αεροπορικό δυστύχημα στο οποίο σκοτώνονται όλοι υποψήφιοι για πρόεδροι και αντιπρόεδροι του Δημοκρατικού κόμματος, προτείνεται για υποψήφιος πρόεδρος των Η.Π.Α ένας αφροαμερικανός δημόσιος υπάλληλος. Η ταινία παίχτηκε το 2003 και πέντε χρόνια αργότερα , αφού το αμερικανικό κοινό εξοικειώθηκε στην ιδέα αυτήν , προώθησαν αφροαμερικανό υποψήφιο, τον γνωστό τοις πάσι Barak Obama του , μαντάψτε ποιου, Δημοκρατικού κόμματος.
2) Η Δεύτερη ταινία έφερε τον τίτλο The Arrival ( Η άφιξη ). Το σενάριο : Καταφτάνουν εξωγήινα διαστημόπλοια , όλος κόσμος μπαίνει σε διαταραχή , επικρατεί παγκόσμια ανησυχία και έλλειψη συντονισμού μεταξύ των διαφόρων κυβερνήσεων για από κοινού αντιμετώπιση του όλου θέματος. Σε μια σκηνή ένας ηθοποιός πετά την μαγική έκφραση : ¨όλη αυτήν η ασυνεννοησία θα είχε αποφευχθεί μόνον αν την Γη κυβερνούσε μια παγκόσμια κυβέρνηση¨
Στην κυριολεξία , ολόκληρη η ταινία στήθηκε για αυτήν την πρόταση.
Σπέρνουν το δηλητήριο της αμφιβολίας , έπειτα δημιουργούν το πρόβλημα και τέλος μοιάζει πως ο λαός από μόνος του σκέφτηκε και ζήτησε την ¨λύση¨ .
Εφόσον πλέον η έννοια της ελευθερίας από το μεγάλο πλήθος γίνεται κατανοητή ως ελευθερία της ιδιοκτησίας και της κατανάλωσης και όχι ως ελευθερία από τα πάθη , όχι ως ελευθερία λόγου και έκφρασης , διότι ελάχιστοι είναι αυτοί που τολμούν να αποκλίνουν από την λεγόμενη πολιτική ορθότητα. Ποιος, άλλωστε, έχει τα κότσια να βγει σε τηλεοπτικό παράθυρο και να δηλώσει πως στα hot spots δεν φιλοξενούν μετανάστες αλλά λαθροέποικους ή εναντίον της ομοφυλοφιλίας; Τον έκλεισαν φυλακή την ίδια στιγμή . Ή ότι θα πρέπει να στραφούμε προς τον πρωτογενή τομέα της οικονομίας αντί να στέλνουμε τα παιδία μας να εξαντλούν το είναι τους στην συλλογή πτυχίων , που όχι μόνον , κάποια από αυτά δεν έχουν καμία ανταπόκριση στην αγορά εργασίας , αλλά και αυτά που κάποτε είχαν , όπως λ.χ οι παιδαγωγικές σχολές , τώρα πλέον έχουν κορεστεί για τα επόμενα εκατό χρόνια. Όταν απλά αναλογίζεσαι πως οι γεννήσεις το 2017 είναι σχεδόν τρεις φορές λιγότερες από ότι το 1940, πότε υπολογίζουν αυτοί οι ανόητοι γονείς ότι θα βρουν δουλειά τα παιδιά τους; Αντί να ανοίξουν επιπλέον σχολεία θα κλείσουν και πολλά από τα ήδη υπάρχοντα. Αν δεν επιστρέψουμε στον πρωτογενή τομέα και στην ναυτιλία, τα παιδία μας θα βρεθούν , εφόσον πλέον θα το πάρουν απόφαση πως δεν θα διοριστούν, να ζητούν δουλειά σε χωράφια και πλοία , τα οποία όμως θα έχουν περιέλθει στην ιδιοκτησία των αλλοδαπών . Δούλοι στον τόπο τους, που πούλησαν την γη τους και την ελευθερία τους έναντι ενός απατηλού και τεμπέλικου ονείρου για μια δουλειά με κοινωνική δήθεν αναγνώριση και εύκολο χρήμα. Η ελευθερία λόγου θα λέγαμε πως είναι στα όρια της ψευδαίσθησης σήμερα. Δεν θα πάθει κάτι ο αριστερός ή ο ομοφυλόφιλος αν εσύ δεν συμμερίζεσαι τις απόψεις του, αλλά πρέπει να σβήσει τελείως από την συλλογική συνείδηση αυτή η ερμηνεία αυτών των φαινομένων , διότι αποτρέπουν την πλήρη εφαρμογή των σχεδίων τους.
Στο νέο αυτό κοινωνικό συμβόλαιο ο συμμετέχων δεν θα νοείται καν ως πρόσωπο , παρά ως αναλώσιμος αριθμός. Αυτό έχει ήδη αρχίσει . Όσοι έχουμε πάρει τον ΑΜΚΑ, πλέον για το σύστημα δεν υπάρχουμε ως νοματαίοι αλλά ως αριθμοί. Αυτό θα λάβει ευρύτερες διαστάσεις με την κάρτα πολίτη. Θα ήθελα να επισημάνω μερικά σχετικά με την κάρτα – ταυτότητα και το χάραγμα. Λέει ,λοιπόν , στην Αποκάλυψη ο Ευαγγελιστής Ιωάννης ο Θεολόγος, πως όποιος μικρός ή μεγάλος δεν έχει τον αριθμό ή το χάραγμα του θηρίου δεν θα μπορεί ούτε να αγοράζει ούτε να πουλά. Πολλοί , ισχυρίζονται ότι η κάρτα – ταυτότητα δεν είναι πτώση όπως έλεγε ο Άγιος Παίσιος, μόνον το χάραγμα είναι. Ο Ευαγγελιστής Ιωάννης όμως δεν μιλάει μόνον για χάραγμα αλλά και για αριθμό. Και η κάρτα – ταυτότητα αριθμός είναι, και αν μάλιστα δεν έχεις ταυτότητα δεν αναγνωρίζεσαι ως πολίτης και κατ’ επέκταση δεν θα μπορείς να πουλάς και να αγοράζεις ¨νομίμως¨. Ο δε Άγιος Εφραίμ ο Σύρος λέγει : Τοιούτον τρόπον μεταχειρίζεται ο Τύραννος, ώστε όλοι να βαστάζουν την σφραγίδα του Θηρίου, όταν θα έλθη να απατήση τα σύμπαντα .
Όταν θα έλθει ,δηλαδή θα τους βρει έτοιμους να βαστάζουν ( δηλαδή να κρατούν, όχι φέρουν δηλ να το φέρουν πάνω τους σαν σφραγίδα) ήδη από πριν. Σιγά – σιγά το σύστημα , με την δικαιολογία πως μας προστατεύει ή πως μας παρέχει ευκολίες θα εισβάλει, βήμα-βήμα , πλήρως στην ζωή μας . Στο τελευταίο βήμα , μετά την εμφάνισή του θα απαιτήσει όπως αναφέρει και η Αποκάλυψη το χάραγμα να το φέρουν οι άνθρωποι επί του σώματός των, της δεξιάς χειρός και του μετώπου των.
Πλέον , δεν αγωνίζεται κάποιος για να ανατρέψει το σύστημα αλλά για να μην απορροφηθούν και άλλοι συνάνθρωποί μας από αυτό. Διότι το νέο αυτό κοινωνικό συμβόλαιο , θα θέλει την εκούσια μεν αλλά πλήρη υποταγή της ελευθερίας μας σ’ αυτό.
Πώς θα πετύχουν αυτό το εκούσιο όμως ;
Εν πάση απάτη και τέρασι ψεύδους.

Θα πρέπει να απαξιωθούν όλα τα μέχρι τώρα ορθά πρότυπα που είχαμε . Το περιεχόμενο εννοιών, ιδεολογιών και θρησκειών ολόκληρων να αλλάξουν , να εκκοσμικευθούν.
Θα τοποθετήσουν ανθρώπους τους σε κυβερνητικούς θώκους , οι οποίοι όμως θα παίζουν τον ρόλο των αντιπάλων τους. Θα προσποιούνται τους υποστηρικτές των παραδοσιακών αρχών του χριστιανισμού , της οικογένειας , του έθνους – κράτους ,με απώτερο σκοπό να αποδομηθούν μαζί τους.
Ας πάρουμε για παράδειγμα τον Donald Trump. Υποτίθεται , πως σε σχέση με την Hillary Clinton είναι πολύ πιο υπέρ της παραδοσιαρχίας και όσων αναφέρθηκαν πιο πάνω. Το σύστημα των ΜΜΕ έμοιαζε να τον πολεμούσε μαζί με σχεδόν όλους τους star των Η.Π.Α Σαν να έλεγαν στον αμερικανικό λαό: εμείς σας προτείνουμε την Hillary γιατί πρεσβεύει νέες αρχές , αυτές της Νέα Τάξης, ο Τραμπ δεν είναι καλός, επιλέξτε ανάμεσα στους δύο. Έκαναν τον λαό να νομίζει ότι επιλέγει. Όμως, προβάλλοντας συνεχώς μια άρρωστη Χίλαρυ Κλίντον , στερούσαν στην ουσία την επιλογή σε μεγάλο μέρος των ψηφοφόρων των Η.Π.Α και τους κατεύθυναν , σκοπίμως, στον Τραμπ. Και σε πολλές άλλες χώρες προωθούνται ακροδεξιές κυβερνήσεις. Όλοι αυτοί είναι πιόνια του συστήματος με σκοπό να ωθήσουν τον πλανήτη σε παγκόσμιο πόλεμο και άρα σε επακόλουθη απαξίωση όλων των παραδοσιακών αρχών των προηγούμενων αιώνων. Εφόσον, ήδη έχουν εμποτίσει το συνειδητό και ασυνείδητο των ανθρώπων με το ποια θα πρέπει να είναι τα ιδανικά για ευημερία , ειρήνη , δηλαδή , παγκόσμια κυβέρνηση , θρησκεία , έθνος του πλανήτη Γη κλπ , μετά από ένα παγκόσμιο σοκ όπως ένα πόλεμος, ο ίδιος ο λαός θα ζητήσει την Νέα Τάξη. Θα ζητήσει την μετάβαση από το παραδοσιακό κοινωνικό συμβόλαιο σε ένα παγκόσμιο αλλά πολύ πιο περιοριστικό όσον αφορά στην ελευθερία.

Κοινοποίηση άρθρου:
Κατηγορία: Χρήσιμα Κείμενα