Μενού Κλείσιμο

Σχετικά με εμάς

  Αγίου Πνεύματος 5 Ιουνίου 2017

Αγαπητοί αδελφοί χαίρεται εν Κυρίω πάντοτε!

Η Ιστοσελίδα μας αποτελεί μια ταπεινή προσπάθεια για να γνωρίσουν όλοι οι Έλληνες τον Άγιο Κοσμά τον Αιτωλό, τον επονομαζόμενο Πατέρα των Ελλήνων, τον Ισαπόστολο και Εθναπόστολο, Εθνομάρτυρα και Οσιομάρτυρα, Θαυματουργό και Προφήτη, μέγα Διδάχο και Φωτιστή του υπόδουλου Γένους μας.

Σε όλη  τη μακραίωνη ιστορία της φυλής μας, κανένας άλλος  δεν μόχθησε όσο ο Άγιος Πατροκοσμάς για τη σωτηρία μας. Ο Πατροκοσμάς περιόδευσε επί 20 ολόκληρα χρόνια (1760-1779), πραγματοποιώντας όπως και ο Απόστολος Παύλος, τέσσερις ιεραποστολικές περιοδείες. Όργωσε κυριολεκτικά την Ελλάδα πραγματώνοντας ένα εθνοσωτήριο, ασύλληπτο σε αξία έργο.

Το έργο του είναι ανυπολόγιστο. Κατάφερε μέσα στη σκλαβιά, την άγνοια και την ανέχεια των ραγιάδων, να χτίσει 210 ελληνικά σχολεία (γυμνάσια) και να αρχίσουν τη λειτουργία τους άλλα 1.100 κατώτερα (δημοτικά). Να φτιάξει 4.000 κολυμβήθρες με χρήματα πλουσίων ώστε να μπορούν να βαπτίζονται τα πάμφτωχα Ελληνόπουλα της σκλαβωμένης Πατρίδος. Να ελευθερώσει 1.500 χριστιανές παραμάνες από τα παλάτια των πασάδων και των μπέηδων. Να μπολιαστούν με προτροπές του χιλιάδες άγρια δέντρα και να μετατραπούν σε καρποφόρα. Να δοθούν πάνω από 500.000 κομβοσχοίνια και σταυρουδάκια στους χριστιανούς για τη στερέωση και την πνευματική τους ενίσχυση. Να στερεωθούν, να εξομολογηθούν και να επανέλθουν στην ευσέβεια εκατομμύρια άνθρωποι!

Στην έσχατους καιρούς μας, είναι  περίεργο και παράξενο το γεγονός ότι δεν υπάρχει σχεδόν καμία αναφορά στα εγχειρίδια της Ιστορίας και στα σχολικά βιβλία για τον Άγιο Κοσμά.  Έτσι τον αγνοούν οι περισσότεροι Νεοέλληνες.

Ο αείμνηστος π. Αυγουστίνος Καντιώτης, Επίσκοπος Φλωρίνης,  είπε κάποτε  για τον Άγιο Κοσμά, πως εάν είχαμε γνώση και συναίσθηση του μεγάλου έργου που επιτέλεσε ο ιερομάρτης, εθνομάρτυς και ισαπόστολος για τον Ελληνισμό, η μέρα του μαρτυρίου του (24 Αυγούστου – ημέρα μνήμης του Αγίου)  θα είχε οριστεί ως η εθνική μας εορτή, ώστε οι νεώτερες γενιές να στρέφουν τη διάνοια και την καρδιά τους, σε εκείνον που έσωσε το Γένος μας!

Ευχόμαστε ολόψυχα ο Άγιος Πατροκοσμάς, να ευλογήσει αυτή την προσπάθεια, ώστε να ωφεληθούν όσες περισσότερες ψυχές είναι δυνατόν, γνωρίζοντας την αγάπη του, τον αγώνα, το μαρτύριο και το έργο του,  αλλά και μέσα από τις αναρτήσεις μας για την Ορθόδοξη Πίστη, να δοξάζεται το όνομα του Τριαδικού Θεού.

Δόξα τω Θεώ πάντων ένεκεν.