Μενού Κλείσιμο

«ΑΝΕΛΑΒΕ ΤΟΝ ΘΡΟΝΟ ΣΟΥ, Ω ΠΑΤΕΡ!» Ανακομιδή Ιερών Λειψάνων του Αγίου Ιωάννη Χρυσοστόμου Αρχιεπισκόπου Κωνσταντινουπόλεως

Στο πέρασμα μας από τούτο τον κόσμο με τα πεπερασμένα όρια ύπαρξης, από τη μικρή μας ηλικία αναζητούμε πρότυπα. Στην εποχή μας υπάρχει βομβαρδισμός προτύπων από τα ΜΜΕ, από τον καλλιτεχνικό, αθλητικό και άλλους χώρους. Όταν ο άνθρωπος όμως δεχτεί και αποδεχτεί την κλήση από Εκείνον που είναι η Οδός, η Αλήθεια και η Ζωή, τότε αλλάζει ριζικά και η στάση του απέναντι στη ζωή. Πρότυπα του γίνονται οι Άγιοι, εκείνοι που ευαρέστησαν με τους αγώνες και τη ζωή τους, τον Κύριο μας Ιησού Χριστό, τον μόνο αληθινό Θεό.

Στις 27 Ιανουαρίου τιμούμε την ανακομιδή του Λειψάνου του εν Αγίοις Πατρός ημών Ιωάννου του Χρυσοστόμου Αρχιεπισκόπου Κωνσταντινουπόλεως, ανθρώπου τρισμακάριστου, ανθρώπου που όμοιου του η οικουμένη δεν είδε και ούτε πρόκειται να ματαδεί. Ανθρώπου που ο Θεός τον αξίωσε να παρίσταται εκεί, όπου ο θρόνος ο Δεσποτικός».

Τον τρισμακάριστον και παμμακάριστον άγιο Ιωάννη τον Χρυσόστομον διάφοροι Πατέρες, τον ονόμασαν:

«Το νέον σκεύος της εκλογής».

«Ο μέγας της οικουμένης διδάσκαλος».

«Ο τρισμακάριστος άνθρωπος».

«Ο της Εκκλησίας διδάσκαλος».

«Ο νέος Ιωάννης ο Θεολόγος».

«Ο της Εκκλησίας φωστήρ και ποιμήν……

«Ο της θείας ευσπλαγχνίας μιμητής και εγγυητής».

«Ο αληθής του Θεού άνθρωπος και γνήσιος κήρυξ της μετανοίας».

«Το στόμα του Χριστού και στόμα του Παύλου»· και κατά τον συλλογισμόν και το κοινόν απόφθεγμα, που λέγει: «Εάν το στόμα του Χριστού είναι το στόμα του Παύλου, το στόμα του Χρυσοστόμου είναι Χριστού και Παύλου». Και κατά τον άγιο Νικόδημο τον Αγιορείτη ο άγιος Ιωάννης ο Χρυσόστομος «είναι ο διδάσκαλος των διδασκάλων».

Δίκαια ο Ιερός Χρυσόστομος ονομάστηκε και κήρυκας της μετανοίας, γιατί τέτοια δύναμη είχε το πάγχρυσο στόμα του, στο να τραβά τους αμαρτωλούς σε μετάνοια, ώστε έφθανε μόνο να ακούσει κάποιος την διδαχή του για να μετανοήσει και αλλάξει ζωή!….

Αλλά και στις μέρες μας, διαβάζοντας κανείς τους λόγους του μεγάλου μας Ιεράρχη συγκλονίζεται όχι μόνο για τις αρετές του και τα χαρίσματα του, αλλά κυρίως, με το πάθος του και για τη δική μας Σωτηρία!

Θα σταθούμε σ΄ έναν επίκαιρο λόγο του Ιερού Χρυσοστόμου, ο οποίος είναι ειπωμένος από το μελίρρυτο στόμα του, για τη δική μας γενιά, τη γενιά των εσχάτων:

«Επειδή δεν γνωρίζουμε πώς να χρησιμοποιούμε τα αγαθά όταν τα έχουμε σε αφθονία, με τη στέρηση τους, συνετιζόμεθα!».

Ο προφητικός λόγος του Πατέρα της Ορθοδοξίας, συμπληρώθηκε και επεξηγήθηκε από τον Πατέρα του Γένους μας, τον Άγιο Κοσμά τον Αιτωλό, ο οποίος προφήτευσε για την εποχή μας, πως «θα μας δώσουν πολλά, πάρα πολλά χρήματα για να μας απομακρύνουν από τον Θεό και όταν αυτό το πετύχουν, τότε θα ζητήσουν να τα πάρουν πίσω αφήνοντας μας φτωχούς, μόνους και ανυπεράσπιστους».

Επειδή λοιπόν δεν μπορέσαμε από μόνοι μας να χρησιμοποιήσουμε ορθά τα αγαθά που είχαμε σε αφθονία, ο Θεός θα μας παιδαγωγήσει με τη στέρηση τους, και σιγά – σιγά στην εποχή μας αντιλαμβανόμαστε την αξία των λόγων των δυο μεγάλων Πατέρων της Ορθοδοξίας.

Υπάρχει όμως ακόμα ένα γεγονός που συνδέει τους δυο μεγάλους μας Αγίους. Ο Άγιος Ιωάννης ο Χρυσόστομος, (μαζί με τον Άγιο Γρηγόριο τον Θεολόγο), είναι εκείνοι που κατοχύρωσαν το κύρος του Θρόνου της Κωνσταντινουπόλεως ως Οικουμενικού και ο Θρόνος στην Αγιά Σοφιά, τιμής ένεκεν, είναι ο θρόνος του Ιερού Χρυσοστόμου.

«Στην Πόλη θα χυθεί αίμα που τριχρονίτικο δαμάλι θα πλέξη (=πλεύση)».

«Όταν θα ιδείτε το χιλιάρμενο στα ελληνικά νερά, τότε θάρθη».

«Δεν θα φθάσει ο στρατός στην Πόλη• στη μέση του δρόμου θάρθη το μαντάτο, ότι έφθασε το ποθούμενο», είναι μερικές από τις προφητείες του Άγιου μας ΠατροΚοσμά, τις οποίες περιμένουμε στις μέρες μας να πραγματοποιηθούν και η Κωνσταντινούπολη να γίνει και πάλι Ελληνική.

Έρχεται ο καιρός, κοντά είναι, που ο Θεός με το δικό του τρόπο, θα ελευθερώσει τους Χριστιανούς και θα μας υψώσει και πάλι.

«Θα επέμβει όμως ο Θεός των πατέρων μας για τα αίματα των Μαρτύρων μας και τα λείψανα των Αγίων μας», μας λέγει ο Άγιος Παΐσιος και αυτή είναι μια ύψιστη τιμή, ένα ακόμα μεγάλο δώρο του Πανάγαθου Θεού, στον λαό Του.

Τότε ο λαός μας θα κληθεί να πάρει πίσω τις Εκκλησίες του τις Ιερές, που τις βεβήλωσαν η Αγαρηνοί και να τις Λειτουργήσει και πάλι. Τότε είναι που στην Αγιά Σοφιά, ο Άγιος Ιωάννης ο Χρυσοστόμος ο Πατριάρχης Κωνσταντινουπόλεως, θα καθήσει και πάλι τον θρόνο του και όλοι μαζί, κλήρος και λαός θα αναπέμψουμε θυμίαμα ευωδιαστό και αγιορείτικο στον Βασιλιά της Δόξης.

Αμήν. Γένοιτο.

Α.Δ.

Κοντάκιον

Ἐφράνθη μυστικῶς, ἡ σεπτὴ Ἐκκλησία, τῇ ἀνακομιδῇ, τοῦ σεπτοῦ σου λειψάνου∙ καὶ τοῦτο κατακρύψασα, ὡς χρυσίον πολύτιμον, τοῖς ὑμνοῦσί σε, ἀδιαλείπτως παρέχει, ταῖς πρεσβείαις σου, τῶν ἰαμάτων τὴν χάριν, Ἰωάννη Χρυσόστομε.

Ἀπολυτίκιον

Ἡ τοῦ στόματός σου καθάπερ πυρσὸς ἐκλάμψασα χάρις, τὴν οἰκουμένην ἐφώτισεν· ἀφιλαργυρίας τῷ κόσμῳ θησαυροὺς ἐναπέθετο, τὸ ὕψος ἡμῖν τῆς ταπεινοφροσύνης ὑπέδειξεν. Ἀλλὰ σοῖς λόγοις παιδεύων, Πάτερ, Ἰωάννη Χρυσόστομε, πρέσβευε τῷ Λόγῳ Χριστῷ τῷ Θεῷ, σωθῆναι τὰς ψυχὰς ἡμῶν.

 

 

Κοινοποίηση άρθρου:
Κατηγορία: Άγιοι, Άγιος Ιωάννης ο Χρυσόστομος, Νέα, Προφητείες

Σχετικά άρθρα