Μενού Κλείσιμο

Η ενδυμασία των χριστιανών γυναικών (Όσιος Πορφύριος)

Ήρθαν στο Γέροντα με άσεμνη εμφάνιση μία ημέρα, που πήγα στο Γέροντα, συνάντησα εκεί κάποιες κοπέλες,  που είχαν πάει κι αυτές να τον δούν. Ήταν, όμως, άσεμνα ντυμένες.  Κουβέντιαζε, λοιπόν, μαζί τους ο Γέρων Πορφύριος για διάφορα πνευματικά θέματα, αλλά δεν τους έκανε καμιά παρατήρηση για την εμφάνισή τους.

Εγώ, ομολογουμένως, αγανάκτησα εσωτερικά μ’ αυτές τις κοπέλες,  που πήγαν σ’ ένα τέτοιο άγιο Γέροντα ντυμένες κατ’ αυτόν τον τρόπο,  αλλά σκανδαλίσθηκα και από το γεγονός ότι ο Γέρων Πορφύριος δεν τους έκανε παρατήρηση.

Όταν έφυγαν οι κοπέλες, χαμογελώντας μου είπε:”Κύριε τάδε, εγώ δεν είμαι αυστηρός, όπως είσαι εσύ”. Βέβαια, αμέσως κατάλαβα ότι είχε συλλάβει τη σκέψη μου και τον σκανδαλισμό μου. Όμως, τον ρώτησα: “Γιατί το λέτε αυτό, Γέροντα”;

Μου είπε τότε: “Ήρθαν αυτές οι κοπέλες εδώ μ’ αυτή την άσεμνη εμφάνιση και δεν τους έκανα παρατήρηση. Εγώ έχω μια άλλη τακτική, διότι, ακόμη κι αν τους μιλούσα για την εμφάνισή τους, αφού δεν έχουν πίστη στο Χριστό, δε θα συμμορφώνονταν. Προσπαθώ πρώτα να τις φέρω στην πίστη του Χριστού και, τότε, μόνες τους θα καταλάβουν το λάθος τους και θα διορθωθούν”.
[Ί 129]

(Ανθολόγιο Συμβουλών, Άγιος Πορφύριος, εκδ. Ι. Μονή Μεταμορφώσεως, Μήλεσι, σελ.168)

Πηγή: http://www.sostis.gr

Κοινοποίηση άρθρου:
Κατηγορία: Άγιοι, Άγιος Πορφύριος, Θεραπεία των παθών, Νέα, Πνευματική Ζωή

Σχετικά άρθρα