Μενού Κλείσιμο

Λόγοι Αγίου Πορφυρίου για την διάκριση

Πλησίασε διακριτικά τον εισπράκτορα

Τον Παππούλη τον περίμενε μία μεγάλη δοκιμασία, που τον στενοχώρησε πάρα πολύ.  Συγκεκριμένα, ο εισπράκτορας του λεωφορείου με το οποίο ταξίδευε, άρχισε να χλευάζει το Γέροντα και να λέει διάφορες ανοησίες, που προκαλούσαν το γέλωτα στους άπιστους  συνεπιβάτες του και την αγανάκτηση των πιστών. Έτσι, οι επιβάτες χωρίστηκαν σε δύο στρατόπεδα,  και με φωνές ο εισπράκτορας εξακολουθούσε να συμπεριφέρεται απρεπώς.

Όλα αυτά είχαν στενοχωρήσει  σε μεγάλο βαθμό τον Παππούλη, ο οποίος επιμελώς απέφυγε να λάβει μέρος στη συζήτηση. Όταν, όμως, σταμάτησε κάπου το λεωφορείο για ξεκούραση και οι επιβάτες κατέβηκαν κάτι να πιούν  ο Παππούλης σηκώθηκε και πλησίασε διακριτικά τον εισπράκτορα και του είπε:

“Εγώ μπορεί να μην ξέρω να βρίσκω όπως λες, τα υπόγεια νερά,  ξέρω όμως ότι εσύ πάσχεις από σύφιλη και πρόσεξε να μην παντρευθείς τώρα,  γιατί θα τη μεταδώσεις στη γυναίκα σου και στα παιδιά. Να συνεχίσεις τη θεραπεία.  Να γίνεις καλά και ύστερα να παντρευθείς”.

Οπότε ο εισπράκτορας έμεινε άφωνος. Το μόνο που είπε ήταν: “Και που το ξέρεις εσύ;”Και ο Παππούλης τον ρωτά. “Είναι έτσι ή δεν είναι;” Και αυτός το παραδέχθηκε και από εκείνη την ώρα κατάπιε τη γλώσσα του! Δεν ξαναμίλησε μέχρι πού φθάσαμε στην Αθήνα. Και οι επιβάτες το ίδιο”.[Κ 23π.]

“Το σωστό είναι εκείνη να θελήσει να έρθει”

Μία γνωστή μου κυρία, της οποίας το παιδί ήταν σοβαρά άρρωστο, με παρακάλεσε να την οδηγήσω στο Γέροντα. Πέρασαν έκτοτε αρκετοί μήνες σιωπής εκ μέρους της κυρίας. Ρώτησα το Γέροντα αν όφειλα, προς το συμφέρον του παιδιού της, να της τηλεφωνήσω σχετικώς.

Ο Γέροντας αντέδρασε έντονα: “Μην της τηλεφωνήσεις καθόλου. Δεν είναι σωστό. Το σωστό είναι εκεί να θελήσει να έρθει. Αλλά μην ανησυχείς • σύντομα θα σου τηλεφωνήσει”. Μετά τρεις μέρες μου τηλεφώνησε. Εξεπλάγη, όταν της είπα ότι περίμενα αυτό το τηλεφώνημα αυτές τις μέρες. Όταν της εξήγησα τη συζήτησή μου με το Γέροντα, η έκπληξή της μεγάλωσε. Τον επισκεφθήκαμε κι από την ημέρα εκείνη η κυρία έγινε τακτική επισκέπτριά του.

(Ανθολόγιο Συμβουλών, Άγιος Πορφύριος, σελ.156-158)

Πηγή: http://www.sostis.gr

Κοινοποίηση άρθρου:
Κατηγορία: Άγιοι, Άγιος Πορφύριος, Νέα, Περί διακρίσεως, Πνευματική Ζωή

Σχετικά άρθρα