Μενού Κλείσιμο

Ο Όσιος Ιωάννης ο Σιναΐτης ο συγγραφέας της Κλίμακος

Γράφει ο Δημήτριος Γκιουζέλης

Ο Άγιος Ιωάννης ο Σιναΐτης δεν είναι μόνο ένας από τους μεγάλους Πατέρες της Εκκλησίας μας, είναι εκείνος που μας φανερώνει με απλά λόγια τι θα πρέπει να κάνουμε εμείς οι άνθρωποι που ζούμε μέσα στον κόσμο, αν επιθυμούμε πραγματικά να σώσουμε την ψυχή μας!

Μας συμβουλεύει ο Όσιος Πατήρ:

Μερικοί κοσμικοί πού ζούσαν αμελώς με ερώτησαν: «Πώς μπορούμε εμείς πού ζούμε με συζύγους και είμαστε περικυκλωμένοι με τόσες κοινωνικές υποχρεώσεις ν΄ ακολουθήσωμε την μοναχική ζωή»;

Και τους απήντησα: «Όσα καλά μπορείτε, να τα κάνετε, κανένα να μη περιγελάσετε, κανένα να μη κλέψετε, σε κανένα να μην ειπήτε ψέματα, κανένα να μη περιφρονήσετε, κανένα να μη μισήσετε. Να μη παραλείπετε τον εκκλησιασμό, να δείχνετε συμπόνια στους πτωχούς, κανένα να μη σκανδαλίσετε. Σε ξένο πράγμα και σε ξένη γυναίκα να μην πλησιάσετε. Αρκεσθήτε στην ιδική σας γυναίκα (Λουκ. γ΄14). Εάν ζήτε έτσι, «ού μακράν έστε της βασιλείας των ουρανών» (Μάρκ. ιβ΄34).

Στην ουρανοδρόμο Κλίμακα του Αγίου Ιωάννου του Σιναΐτου, ένα από τα σημαντικότερα βιβλία που γράφτηκαν ποτέ, μετά την Αγία Γραφή, αναφέρεται ο παραπάνω απλός και όχι ακατόρθωτος δρόμος που μας δείχνει ο Άγιος, για να μπορέσουν να σωθούν οι κοσμικοί άνθρωποι, δηλαδή όλοι εμείς που ζούμε αμελώς, γοητευμένοι από τα χρυσόχαρτα του παρόντος αιώνος του απατεώνος!

Ευλογημένος αδελφός πριν από χρόνια, τον φώτισε ο Θεός και μου πρότεινε να τυπώσουμε εικονάκια του Οσίου Ιωάννου της Κλίμακος όπου στην μια πλευρά ήταν η εικόνα του Οσίου και από πίσω η Διδαχή του για τη σωτηρία ημών των κοσμικών ανθρώπων!

«…σαράντα χρόνια πέρασε, μας λέει το συναξάρι του Αγίου μας, με διακαή Θείο έρωτα και πάντοτε πυρπολούμενος από τη φωτιά της Θείας αγάπης…ο δε δρόμος του ήτανε η αέναη προσευχή και ανείκαστος προς τον Θεό έρωτας».

Η ζωή του, ζωή της ερήμου, είναι ζωή άσκησης, εγκράτειας, αέναης προσευχής και ατέλειωτης δοξολογίας του Θεού. Ζωή αγγελική πάνω στη γη. Ζωή που ανέβασε τον Όσιο Ιωάννη στις κορυφές της αγιότητος, του έδωσε τη δυνατότητα να συναντηθεί με το Θεό, να δροσιστεί από την αγιοπνευματική αύρα, να γεμίσει από τις Θείες δωρεές. Είναι ζωή που κάνει πράξη το Ευαγγέλιο και αποδεικνύει περίτρανα και πανηγυρικά ότι είναι κατορθωτά τα μηνύματα του και ότι ο καθένας από μας μπορεί να γίνει θεοδόχος!

Την Ουρανοδρόμο Κλίμακα λίγοι είναι εκείνοι που την έχουν και από εκείνους που την έχουν στην κατοχή τους, ακόμα λιγότεροι την μελετούν προσπαθώντας να την εφαρμόσουν στη ζωή τους. Δεν γνωρίζω αν η παρούσα ανάρτηση γίνει η αφορμή για να μελετήσουμε το σωτήριο αυτό έργο, γι’ αυτό αξίζει τουλάχιστον να αναφέρουμε και τον παρακάτω λόγο του Αγίου μας που αναφέρεται σε όλους μας:

«Ο Θεός, μας λέει, είναι για όσους θέλουν, η ζωή και η σωτηρία τους. Όλων και των πιστών και των απίστων, και των δικαίων και των αδίκων, και των ευσεβών και των ασεβών, και των απαθών και των εμπαθών, και των μοναχών και των κοσμικών, και των σοφών και των αγραμμάτων, και των υγιών και των ασθενών, και των νέων και των ηλικιωμένων. Είναι κάτι παρόμοιο με ,την ακτινοβολία του φωτός, με την θέα του ήλιου και την εναλλαγή των εποχών ( τα οποία προσφέρονται εξ όσου σε όλους τους ανθρώπους). Και δεν μπορεί να είναι διαφορετικά διότι «δεν υπάρχει προσωποληψία στον Θεόν».(Ρωμ. Β΄. 11)».(ΚΛΙΜΑΞ – ΛΟΓΟΣ Α΄.).

Να έχουμε την ευχή του Αγίου Ιωάννου και τις πρεσβείες του για να ανέβουμε την κλίμακα της σωτηρίας μας.

Γκιουζέλης Δημήτριος

Κοινοποίηση άρθρου:
Κατηγορία: Άγιο Πνεύμα, Άγιοι, Νέα, Περί διακρίσεως, Περί μετανοίας, Περί συγχωρήσεως, Περί υπακοής, Περί υπομονής, Πνευματική Ζωή, Ταπείνωση, Ωφέλιμα

Σχετικά άρθρα