Μενού Κλείσιμο

Ο Θεός ζητά από εμάς μόνο τη μετάνοια μας

«Οι κοσμοεξουσιαστές πρώτα έβαλαν χέρι στους φτωχούς και εγώ δεν μίλησα γιατί δεν ήμουν φτωχός. Μετά επιτέθηκαν στους υπαλλήλους του δημοσίου και εγώ δεν μίλησα, δεν ήμουν δα και δημόσιος υπάλληλος. Μετά χτύπησαν τους πολύτεκνους και εγώ δεν μίλησα γιατί δεν ήμουν φτωχός, πολύτεκνος και δημόσιος υπάλληλος. Μετά όρμησαν στους συνταξιούχους και πάλι δεν μίλησα γιατί δεν ήμουν συνταξιούχος. Μετά στράφηκαν με μίσος εναντίον της Εκκλησίας, όμως πάλι σιώπησα, καλά να τους κάνουν σκέφτηκα, άλλωστε οι «χαζοί» πηγαίνουν στην Εκκλησία. Εκεί λοιπόν που καθόμουν ανέμελος στην άνεση και στη σιγουριά που νόμιζα πως μου έδιναν οι επιχειρήσεις και τα λεφτουδάκια μου, όταν δεν το περίμενα…ήρθαν για μένα, αλλά τότε δεν είχε μείνει πια κανείς να μιλήσει και να υπερασπιστεί εμένα…».

Αυτό είναι το ψυχογράφημα της κοινωνίας που φτιάξαμε, ή επιτρέψαμε να φτιάξουν κάποιοι άλλοι για εμάς, χωρίς βέβαια να είμαστε άμοιροι ευθυνών. Είναι αλήθεια ότι η πνευματική συσκότιση του Γένους μας μπορεί να συγκριθεί μόνο με τους προ Χριστιανικούς χρόνους. Μοιραία πλέον οδηγούμαστε σε ανεξέλεγκτες καταστάσεις, καθώς σύννεφα βαριά καθημερινά φέρνουν και θα συνεχίσουν να φέρνουν όλο και περισσότερα άσχημα νέα.

Υπάρχει διέξοδος, τι θα γίνει, τι πρέπει να κάνουμε, με ρωτούν καθημερινά φίλοι, που άρχισαν να πιστεύουν πως ίσως τελικά δεν τρελάθηκα, ίσως όντως ο Χριστός να είναι η μόνη Αλήθεια και Ζωή.

Όλοι μας γεννιόμαστε σ’ αυτόν τον κόσμο έχοντας έναν και μόνο προορισμό, την απόκτηση του Αγίου Πνεύματος για να ενωθούμε με τον Δημιουργό μας, ο οποίος επειδή είναι μόνο αγάπη, μας δίνει απεριόριστη ελευθερία, η οποία φτάνει μέχρι και στο δικαίωμα να τον απορρίψουμε.

Η υπερεπάρκεια καταναλωτικών αγαθών και χρημάτων, μας κάνει εγωπαθείς, αλαζόνες, φιλόδοξους, μωρούς και τελικά μας οδηγεί στην απομάκρυνση από τον Δημιουργό μας.

«Θα σας ρίξουν παρά πολύ• θα σας ζητήσουν να τον πάρουν πίσω, αλλά δεν θα μπορέσουν», είπε ο Πατέρας του Γένους μας ο Άγιος Κοσμάς ο Αιτωλός, του οποίου τη βιωτή και τον μεγάλο αγώνα για τη σωτηρία του Γένους μας οι περισσότεροι Έλληνες δεν γνωρίζουν. Ομολογώ πως ούτε η αναξιότητα μου τον γνώριζε, μέχρι τη στιγμή που ήρθε εκείνος και με βρήκε και σείστηκε η ψυχή μου μπροστά στους άθλους αυτού του μικροκαμωμένου ανθρώπου, με την γιγάντια καρδιά, που είναι επιτακτική~σωτήρια ανάγκη όλοι μας να γνωρίσουμε.

Αυτός λοιπόν ο ταπεινότερος όλων, γι΄ αυτό και μεγαλύτερος των μεγαλυτέρων, μίλησε και για τη γενιά μας, μίλησε για τη σωτηρία μας, υφαίνοντας την ουράνια παρακαταθήκη την οποία όλοι μας μπορούμε να απολαύσουμε αν ακολουθήσουμε τις πατρικές του συμβουλές. Είπε σχεδόν 260 χρόνια πριν πως θα μας δώσουν πολλά, πάρα πολλά χρήματα για να μας απομακρύνουν από τον Θεό και όταν αυτό το πετύχουν, τότε θα ζητήσουν να τα πάρουν πίσω αφήνοντας μας φτωχούς, μόνους και ανυπεράσπιστους.

Μίλησε για τα δεινά της εποχή μας, όμως φρόντισε να ενισχύσει το φρόνημα μας, λέγοντας, πως ο Θεός έχει διαφορετικό σχέδιο από το σχέδιο των κοσμοεξουσιαστών για εμάς, δίχως εμείς να το αξίζουμε. Ο Θεός ζητά από εμάς μόνο τη μετάνοια μας, να αλλάξουμε ρώτα, να απαρνηθούμε την επίπλαστη ευημερία, να αρνηθούμε να ξεπουλήσουμε τα τιμημένα πρωτοτόκια με τα φράγκικα ξυλοκέρατα που τρώνε τα γουρούνια και να ζητήσουμε να επιστρέψουμε στο σπίτι του Πατέρα μας, ο οποίος πάντοτε μας προσμένει στο κατώφλι με ορθάνοιχτη την αγκαλιά Του, έτοιμος να σπεύσει πρώτος να μας αγκαλιάσει στοργικά.

Αυτό λοιπόν είναι σήμερα το πραγματικό δίλλημα, εάν δηλαδή θα επιλέξουμε την επιστροφή στο Πατρικό μας, στο σπίτι του Θεού Πατέρα μας και των ηρωικών αγίων προγόνων μας ή θα παραμείνουμε σκλαβωμένοι στα πάθη μας και σε μια ζωή καταναλωτική και ανούσια που τελικά οδηγεί στον όλεθρο. Μην μας πλανάνε οι σειρήνες που επιθυμούν την καταστροφή μας. Η Κιβωτός που λέγεται Εκκλησία είναι ανοιχτή για όλους, να μπούμε μέσα να σφαλιστούμε γιατί ο Άγιος προφήτεψε: «Λυπηρόν είναι να σας το ειπώ• σήμερον, αύριον καρτερούμεν δίψες, πείνες μεγάλες που να δίδωμεν χιλιάδες φλουριά και να μην ευρίσκωμεν ολίγον ψωμί».

Όσοι όμως θα βρίσκονται στην Κιβωτό θα βγουν αλώβητοι από την μπόρα και θα ανταμειφθούν, με την ομορφότερη περίοδο από καταβολής κόσμου όπως ο Άγιος Πατροκοσμάς προφήτευσε: «Μετά το γενικό πόλεμο θα ζήση ο λύκος με τ’ αρνί».

Εσείς ποια απόφαση θα πάρετε; θα μείνετε απ΄ έξω από την Κιβωτό;… Αν πάρετε την λάθος απόφαση, θυμηθείτε όταν έρθει ο καιρός τα παρακάτω λόγια του άλλου μεγάλου αγίου των έσχατων χρόνων, του Αγίου Παϊσίου του Αγιορείτου:

«Τὸ Γένος μας θὰ μεγαλώσει, ἂν καὶ οἱ ὑποτιθέμενοι φίλοι μας θὰ ἤθελαν νὰ τὸ τσαλακώσουν καὶ θὰ τοὺς ἦταν πολὺ εὐχάριστο. Ἀλλὰ ὁ Θεὸς δὲ θὰ ἐπιτρέψει. Ἡ Τουρκία θὰ καταστραφεῖ. Ἔρχεται μεγάλη μπόρα σύντομα. Θὰ μᾶς ἀγγίξει, ἀλλὰ δὲ θὰ μᾶς καταστρέψει.

Μετὰ ἀπ’ αὐτὴ τὴν μπόρα, θὰ ἐπέμβει ἡ Χάρη τοῦ Χριστοῦ. Ὅλοι ἀνεξαιρέτως θὰ πιστέψουν. Δὲ θὰ ὑπάρχει οὔτε ἕνας ἄνθρωπος ἄπιστος. Ὡστόσο, δὲ θὰ ἔχουν τὸ μισθὸ τῶν σημερινῶν Χριστιανῶν».

Ά.Δ.

Κοινοποίηση άρθρου:
Κατηγορία: Άγιοι, Άγιος Παΐσιος, Άγιος Πατροκοσμάς, Εθνικά Θέματα, Νέα

Σχετικά άρθρα