Μενού Κλείσιμο

Μοναστική Ζωή

Ιερά Μονή Φιλοθέου Αγίου Όρους, η Μονή της μετανοίας του Αγίου Πατροκοσμά

«Φως μεν μοναχοίς άγγελοι, φως δε κοσμικοίς μοναχική πολιτεία». (Άγιος Ιωάννης της Κλίμακος).

Ο Άγιος Πατροκοσμάς στην πρώτη διδαχή του θα πει: «Εκάθισα εις το Άγιον Όρος δεκαεπτά χρόνους και έκλαια διά τες αμαρτίες μου»! Ως μοναχός βίωσε μια πλούσια, νηπτική αλλά και ιεραποστολική παράδοση που υπήρχε από παλιά στην Ἱερὰ Μονὴ Φιλοθέου, την Μονή της μετανοίας του. Πρώτα φοίτησε στην φημισμένη παλαιά Σχολή του Αγίου Όρους, Αθωνιάδα· μαθήτευσε κοντά σε μεγάλους και ονομαστούς δασκάλους, (Εὐγεν. Βούλγαρη, Ν. Τζαρτζούλη) και ολοκλήρωσε τη μόρφωση του στο ασκητικό του κελλί, στην Ιερά Μονή Φιλοθέου, όπου κανείς μπορεί να λάβει τη βαθύτερη και πιο ολοκληρωμένη, όχι μόνο θεία, αλλά και κατά κόσμον παιδεία.

Αναλογιζόμενοι την σημαντικότητα της μοναστικής ζωής για την Ορθοδοξία και την Ελλάδα, ξεκινάμε τα αφιερώματα μας σε  Ιερές Μονές από όλη την Ελλάδα, με στόχο να  έρθουμε σε επαφή με την ατμόσφαιρα της «πνευματικής μοναστικότητας», που όλους μας μπορεί ποικιλοτρόπως να ωφελήσει.

 

         Ιερά και Βασιλική Μονή Παναγίας Πωγωνιωτίσσης Βοτσάς

Η Μονή Βοτσάς ή Βουτσάς αφιερωμένη στην Κοίμηση της Θεοτόκου, βρίσκεται ανάμεσα στα χωρία Γρεβενίτι, Φλαμπουράρι και Δόλιανη του Δήμου Ζαγορίου, μεταξύ της δασωμένης πλαγιάς και του περίπου 70 στρ. αμπελώνος πάνω από τη ανατολική όχθη του ποταμού Βάρδα, επί της ΄΄βασιλόστρατας΄΄, η οποία οδηγούσε προς την Κωνσταντινούπολη.

Δείτε περισσότερα

 

 

      Ιερά Μονή Αγίου Νεκταρίου Αιγίνης (Ιερά Μονή Αγίας Τριάδος)

Στο χωριό Κοντός, σε απόσταση 6 χιλιομέτρων από το λιμάνι της Αίγινας, στην περιοχή Ξάντος, απέναντι από τη μεσαιωνική Παλιαχώρα, βρίσκεται η ιερά Μονή της Αγίας Τριάδας. Η μονή είναι περισσότερο γνωστή ως Μονή του Αγίου Νεκταρίου, είναι ένα από τα μεγαλύτερα προσκυνήματα της Ορθοδοξίας και προσελκύει χιλιάδες πιστών από όλη την Ελλάδα, αλλά και από όλο τον κόσμο.

Δείτε περισσότερα

 

                     

 

 

Ιερά Μονή Κοιμήσεως Θεοτόκου «Χρυσολεοντίσσης» Αιγίνης

 

Προστάτιδα της Αιγίνης θεωρείται από τους κατοίκους του νησιού  η Παναγία η Χρυσολεόντισσα και το ομώνυμο μοναστήρι της κτισμένο στο κέντρο του νησιού, σε απόσταση ενός χιλιομέτρου από την μονή του Αγίου Νεκταρίου.

Δείτε περισσότερα