Μενού Κλείσιμο

Ο χρυσός κανόνας

«…Έχει μεγάλη σπουδαιότητα για μας και είναι πράγματι χρυσός ο κανόνας αυτό για τους εξής λόγους:
Πρώτον, γιατί είναι ένας απλός και αλάθητος κανόνας. Πλήθος νόμων θέσπισαν και θεσπίζουν τα κράτη για να ρυθμίσουν με δικαιοσύνη τις σχέσεις των ανθρώπων. Και παρ’ όλο το πλήθος των νόμων δεν το κατορθώνουν. Αν όμως ο καθένας εφαρμόζει με ακρίβεια τον χρυσό κανόνα, όλοι οι νόμοι αποδεικνύονται περιττοί. Γιατί δεν υπάρχει λογικότερο και δικαιότερο πράγμα από το να συμπεριφερόμαστε στους άλλους όπως θέλουμε να μας συμπεριφέρονται εκείνοι. Κι όταν βρισκόμαστε σε απορία για το πώς πρέπει να συμπεριφερθούμε, ώστε να μην αδικήσουμε τον πλησίον, ο πιο απλός τρόπος για να βρούμε τη λύση της απορίας είναι να βάλουμε τον εαυτό μας στη θέση του άλλου και να ρωτήσουμε τη συνείδησή μας πώς θα θέλαμε να μας φερθούν οι άλλοι. Και η συνείδησή μας θα μας απαντήσει: Όπως θέλεις να σου φερθούν οι άλλοι, έτσι να φερθείς κι εσύ σ΄ εκείνους.,

Δεύτερον γιατί μας επιβάλλει να είμαστε ευθείς και αμερόληπτοι στις κρίσεις και τη συμπεριφορά μας. Όχι άλλο μέτρο για τη δική μας συμπεριφορά και άλλο για τη συμπεριφορά των άλλων, αλλά το ίδιο και για εκείνους και για εμάς. Τις απαιτήσεις που έχουμε για τους άλλους, ας τις έχουμε πρώτα για τον εαυτό μας.

Τρίτον, γιατί μας υπενθυμίζει τη θέση μας στην κοινωνία. Μας υπενθυμίζει, δηλαδή ότι τα καθήκοντα και τα δικαιώματά μας είναι αμοιβαία. Θέλουμε να σέβονται οι άλλοι τα δικαιώματά μας. Δεν πρέπει όμως να λησμονούμε ότι έχουν κι εκείνοι δικαιώματα, τα οποία εμείς οφείλουμε να σεβόμαστε. Δεν έχουν μόνο οι άλλοι καθήκοντα και υποχρεώσεις προς εμάς, αλλά έχουμε κι εμείς καθήκοντα και υποχρεώσεις προς εκείνους. Η αλήθεια αυτή είναι τόσο φανερή, ώστε μόνο εκείνοι που έχουν τυφλωθεί από τη φιλαυτία και τον εγωισμό τους δεν μπορούν να την κατανοήσουν και να την παραδεχθούν. Και σήμερα δυστυχώς πολύς λόγος γίνεται για τα δικαιώματα και όλοι φωνάζουν για τα δικαιώματά τους, πολύ λίγοι όμως σκέπτονται και τις υποχρεώσεις τους.

Τέταρτον γιατί μας υπενθυμίζει ότι είναι ενδεχόμενο να αντιστραφούν οι όροι και να βρεθούμε εμείς στη θέση που βρίσκεται σήμερα κάποιος άλλος. Σήμερα έχουμε εμείς κάποιες υποχρεώσεις προς τους άλλους. Αύριο θα έχουν εκείνοι προς εμάς. Με ποια λογική θα απαιτήσουμε να εκπληρώσουν εκείνοι τις υποχρεώσεις τους, όταν εμείς σήμερα δεν εκπληρώνουμε τις δικές μας; Ή σήμερα βρίσκεται κάποιος άλλος σε δύσκολη θέση και έχει ανάγκη της βοήθειάς μας. Αύριο μπορεί εμείς να βρεθούμε σε παρόμοια κατάσταση. Κι αυτό δεν είναι καθόλου απίθανο, γιατί ξέρουμε πόσες μεταβολές και μεταπτώσεις παρουσιάζει η ζωή. Ας βοηθήσουμε λοιπόν τον πλησίον στην ανάγκη του, για να ελπίσουμε ότι ο Θεός θα στείλει βοήθεια και σ’ εμάς όταν βρεθούμε σε ανάγκη.

Είναι ολοφάνερο ότι ο χρυσός κανόνας έχει άμεση σχέση με την αγάπη. Αποτελεί εκδήλωση της αγάπης προς τον πλησίον, γιατί τον ταυτίζουμε με τον εαυτό μας. Βάζουμε τον εαυτό μας στη θέση του άλλου. Έχοντας δε την αγάπη προς τον πλησίον, έχουμε και την αγάπη προς τον Θεόν. Γιατί όπως λέγει ο ευαγγελιστής Ιωάννης, μόνο όποιος αγαπά τον πλησίον, μπορεί να αγαπά και τον Θεόν (Α΄Ιωάν. δ΄20). Ο Χρυσός κανόνας λοιπόν μας οδηγεί στον κανόνα της αγάπης, η οποία είναι το «πλήρωμα του νόμου» κατά τον Απόστολο Παύλο (Ρωμ. ιγ΄10)

…..Οικτίρμων είναι ο σπλαχνικός, εκείνος που δείχνει οίκτο και συμπάθεια προς τους συνανθρώπους του. Κατ’ εξοχήν οικτίρμων, γεμάτος ευσπλαχνία είναι ο Θεός. «Οικτίρμων και ελεήμων ο Κύριος», λέει ο Δαβίδ (Ψαλμ. ρβ΄8) Κι εμείς αν θέλουμε να είμαστε αληθινά παιδιά του Θεού πρέπει να είμαστε οικτίρμονες. «Ενδύσασθε, ως εκλεκτοί του Θεού άγιοι και ηγαπημένοι, σπλάγχνα οικτιρμού», συνιστά και ο Απόστολος Παύλος (Κολ.γ΄12). Η ευσπλαγχνία και η συμπάθεια προς όλους ανεξαιρέτως τους ανθρώπους μας εξομοιώνει με τον Θεό».

Κωνσταντίνου Παπαγιάννη, πρωτοπρεσβυτέρου Ομιλίες στο κατά Λουκάν Ευαγγέλιο

Για να διαβάσετε τις Διδαχές του Αγίου Πατροκοσμά πατήστε εδώ

Για να διαβάσετε τις Προφητείες του Αγίου Πατροκοσμά πατήστε εδώ

Για να ωφεληθούν  περισσότερες ψυχές χρειαζόμαστε τη δική σας βοήθεια. Για να βοηθήσετε πατήστε εδώ

Για να εγγραφείτε στο κανάλι μας στο youtube και να παρακολουθείτε τα βίντεο μας πατήστε εδώ

Για να δείτε σε αποκλειστικότητα σε Παγκόσμια πρώτη προβολή βίντεο από την ημέρα της Αγιοκατατάξεως του Αγίου Παϊσίου, πατήστε εδώ

Κοινοποίηση άρθρου:
Κατηγορία: Νέα, Το νόημα των εορτών

Σχετικά άρθρα