Μενού Κλείσιμο

Τιμή και δόξα στον ένδοξο Στρατηγό Ιωάννη Μακρυγιάννη

Τιμή και δόξα στον ένδοξο Στρατηγό Ιωάννη Μακρυγιάννη που ήταν και αγαπημένος ήρωας της επανάστασης του Αγίου Παϊσιίου! Ο Θεός να τον έχει καλά εκεί πάνω και να τον συγκαταριθμήσει με τους Αγίους Του!

“Ο Θεός έβαλε την υπογραφή του για τη λευτεριά της Ελλάδας και δεν την παίρνει πίσω”.

Μόνο να γράφεις τ’ όνομά σου
και `κείνο το `μαθες μισό…όμως είχες μια τόσο φωτισμένη ψυχή, Στρατηγέ Μακρυγιάννη!!!

Θα σε ξανάβρω στους μπαξέδες
τρεις του Σεπτέμβρη να περνάς
και τσικουδιά στους καφενέδες
τα παλληκάρια να κερνάς….

Στις 3ης Σεπτεμβρίου του 1843 πλήθος κόσμου με επικεφαλής τον Ιωάννη Μακρυγιάννη κατέφθασε μπροστά από τα ανάκτορα, αλαλάζοντας «Ζήτω το Σύνταγμα». Η πλατεία έμπροσθεν των Ανακτόρων (κτίριο της σημερινής Βουλής), μετονομασθεί εξ αφορμής του γεγονότος αυτού σε Πλατεία Συντάγματος.

Ο Όθωνας αντιλήφθηκε ότι ήταν πλήρως απομονωμένος και προς στιγμήν σκέφθηκε να παραιτηθεί. Τελικά, αναγκάστηκε να αποδεχθεί τα αιτήματα των επαναστατών και τα ξημερώματα της ίδιας ημέρας υπέγραψε τα αναγκαία διατάγματα για τη σύγκληση Εθνοσυνελεύσεως.

Σύμφωνα με τα συμφωνηθέντα, στα τέλη Οκτωβρίου του 1843 θα διεξαχθούν οι πρώτες εκλογές στην Ελλάδα. Η Βουλή που θα προκύψει, συνέρχεται στις 8 Νοεμβρίου με πρόεδρο τον υπέργηρο Πανούτσο Νοταρά και αποφασίζει να λάβει το όνομα «Η της Γ’ Σεπτεμβρίου εν Αθήναις Εθνική των Ελλήνων Συνέλευσις». Κύριο έργο είναι η σύνταξη του Συντάγματος, το οποίο ψηφίστηκε στις 18 Μαρτίου 1844 και αποτέλεσε τη βάση για όλα τα επόμενα.

Πόσα αλήθεια χρωστάμε στον ήρωα Ιωάννη Μακρυγιάννη και πόσο διαφορετικά θα ήταν τα πράγματα σήμερα, αν είχαμε επικεφαλής μας έναν Στρατηγό Ιωάννη .. ‘Έχει όμως ο Θεός!


Στρατηγός Ιωάννης Μακρυγιάννης: Μην αφήσετε, Άγιοί μου…

“Μην αφήσετε, Άγιοί μου αυτά τα γκιντί πουλημένα κριγιάτα της τυραγνίας να μασκαρέψουν και να αφανίσουν τους Έλληνες.”.

Και βγήκαν τώρα κάτι δικοί μας κυβερνήτες, Έλληνες, σπορά της εβραιουργιάς, που είπαν να μας σβήσουν την Αγία Πίστη, την Ορθοδοξία, διότι η Φραγκιά δεν μας θέλει με τέτοιο ντύμα Ορθόδοξον. Και εκάθησα και έκλαιγα δια τα νέα παθήματα. Και επήγα πάλιν εις τους φίλους μου τους Αγίους. Άναψα τα καντήλια και ελιβάνισα λιβάνιν καλόν αγιορείτικον.

Και σκουπίζοντας τα δάκρυά μου τους είπα:

«Δεν βλέπετε που θέλουν να κάμουν την Ελλάδα παλιόψαθα; Βοηθείστε, διότι μας παίρνουν, αυτοί οι μισοέλληνες και άθρησκοι, ό,τι πολυτίμητον τζιβαϊρικόν έχομεν. Φραγκεμένους μας θέλουν τα τσογλάνια του τρισκατάρατου του Πάπα. Μην αφήσετε, Άγιοί μου αυτά τα γκιντί πουλημένα κριγιάτα της τυραγνίας να μασκαρέψουν και να αφανίσουν τους Έλληνες, κάνοντας περισσότερα κακά από αυτά που καταδέχθηκεν ο Τούρκος ως τίμιος εχθρός μας».

Ένας δικός μου αγωνιστής μου έφερε και μου διάβασεν ένα παλαιόν χαρτί, που έγραψεν ο κοντομερίτης μου Άγιος παπάς, ο Κοσμάς ο Αιτωλός. Τον εκρέμασαν εις ένα δέντρον Τούρκοι και Εβραίοι, διότι έτρεχεν ο ευλογημένος παντού και εδίδασκεν Ελλάδα, Ορθοδοξία και Γράμματα.

Έγραφεν ο μακάριος εκείνος ότι:

«Ένας άνθρωπος να με υβρίσει, να φονεύσει τον πατέρα μου, την μητέρα μου, τον αδελφόν μου και ύστερα το μάτι να μου βγάλει, έχω χρέος σαν χριστιανός να τον συγχωρήσω. Το να υβρίσει τον Χριστόν μου και την Παναγία μου, δεν θέλω να τον βλέπω».

Του κόσμου το στενό γεφύρι
θα το περάσουμε μαζί
θα `ναι η καρδιά σου παραθύρι
τα λόγια σου παλιό κρασί

Θα σε ξανάβρω στους μπαξέδες
τρεις του Σεπτέμβρη να περνάς
και τσικουδιά στους καφενέδες
τα παλληκάρια να κερνάς

Γιατί ο Θεός έβαλε την υπογραφή του για τη λευτεριά της Ελλάδας Στρατηγέ Μακρυγιάννη…και δεν την παίρνει πίσω και δεν αργεί η ημέρα που θα ξημερώσει το αληθινό Ρωμαίικο, όπως το οραματίστηκε, το προφήτεψε και έδωσε γι΄αυτό τη ζωή του, ο Πατέρας του Γένους μας ο Άγιος Πατροκοσμάς!

Το αρχονταρίκι στο Μοναστήρι της Σουρωτής κοσμούν οι εικόνες του Αγίου Πατροκοσμά και του Στρατηγού Μακρυγιάννη κι΄αυτό μόνο τυχαίο δεν είναι…

Κοινοποίηση άρθρου:
Κατηγορία: Εθνικά Θέματα, Νέα

Σχετικά άρθρα