Μενού Κλείσιμο

”Γέροντα τόσο ανάξιος είμαι, που ούτε η προσευχή σου με βοηθά!!!”

Πάνε κάποια χρόνια πριν, όταν ένας φοιτητής ο Θανάσης ήταν στο πτυχίο μια δύσκολης σχολής του Πανεπιστημίου, είχε για διαφόρους προσωπικούς λόγους καθυστερήσει να πάρει πτυχίο και συγχρόνως είχε αρραβωνιαστεί με σκοπό γρήγορα να παντρευτεί.

Η καθυστέρηση του πτυχίου είχε δημιουργήσει στενοχώρια, τόσο στους γονείς του, στην αρραβωνιαστικιά του, αλλά και στους αγαπημένους φίλους του.

Έτσι μια μέρα ξεκίνησε να πάει στον Άγιο Παΐσιο τον Αγιορείτη, για να του ζητήσει τη γνώμη του, αν δηλαδή πρέπει να διακόψει τη σχολή, αφού δεν μπόρεσε να τελειώσει, και να πιάσει μια άλλη δουλειά ενόψει του γάμου ή να συνεχίσει και να δώσει αυτό το δύσκολο μάθημα στον πολύ απαιτητικό και δύστροπο καθηγητή.

Ο Παππούλης ήταν κάθετος… βεβαίως να δώσεις το μάθημα και αφού εσύ πια δεν μπορείς να κάνεις ως άνθρωπος κάτι, θα σε βοηθήσουμε εμείς (πάντα ο Παππούλης χρησιμοποιούσε τον πληθυντικό). Μίλησαν και για άλλα θέματα προσωπικά, και τον έδωσε πολύ κουράγιο και δύναμη να συνεχίσει τον αγώνα υποσχόμενος τη παρά Θεού βοήθεια μέσω της προσευχής του.

Ο Θανάσης επέστρεψε όλο χαρά και δύναμη στη πόλη που σπούδαζε και έβαλε όλα τα δυνατά του να διαβάσει και με βεβαία την ελπίδα και με την ευχή του Γέροντα πήγε να γράψει.

Πίστευε ότι θα το πέρναγε το δύσκολο μάθημα, με όσα είχε γράψει.
Πέρασαν οι μέρες και στην αγωνία του πήγε και βρήκε τον καθηγητή να ρωτήσει αν το πέρασε…

Εκείνος σκυμμένος τα γραπτά και τις σημειώσεις του σηκώνει το κεφάλι του με με δώσει ειρωνείας του απαντά: δυστυχώς κύριε δεν περάσατε το μάθημα αν και γράψατε 4,4 …θα χαρώ σε μια επομένη εξέταση να πάτε καλύτερα και να περάσετε με την αξία σας. Άδικα ο Θανάσης του εξήγησε, ότι είναι το τελευταίο μάθημα και ότι πρέπει να φύγει στη πατρίδα του να παντρευτεί κλπ. Ανένδοτος ο καθηγητής.

Έτσι ο Θανάσης γυρνά στο σπίτι του και ανακοινώνει στην αρραβωνιαστικιά του και στους καλούς του φίλους, ότι δεν πέρασε. Η θλίψη του μεγάλη, αλλά ήταν πια δεδομένο.

Το βράδυ στη προσευχή του αναλύθηκε σε κλάματα λέγοντας προς τον Παππούλη:

”Γέροντα τόσο ανάξιος είμαι, που ούτε η προσευχή σου με βοηθά!!!”

Κοιμήθηκε μέσα στη στενοχώρια και τότε βλέπει ένα όνειρο, σαν όραμα, ότι ξαναβρέθηκε στο αμφιθέατρο που έγραφε πριν μέρες το μάθημα και ήταν δίπλα του συμφοιτητές του και αυτοί καθυστερημένοι στο πτυχίο αλλά και άλλοι πολλοί φοιτητές και ο καθηγητής ήταν στην έδρα και δίπλα του ο Άγιος Παΐσιος… και του λέει τότε ο Άγιος:

– Κύριε καθηγητά ξεκινήστε την εξέταση…

Και σαν να έγινε τότε προφορική εξέταση και γυρνά και λέει ο καθηγητής στο Άγιο:

– Βλέπετε Γέροντα κανένας δεν είπε μάθημα τόσο καλά για τον περάσω…
Ο Άγιος Παΐσιος τότε του λέει:

– Άκου ευλογημένε έχεις δίκιο, αλλά δεν γίνεται να μην περάσεις κανέναν… θα ξεσηκωθούν οι φοιτητές και θα έχεις προβλήματα, μην είσαι τόσο αυστηρός, να τον Θανάση, τον τάδε, τον τάδε κλπ, αναφέροντας ο Άγιος κάποια ονόματα και έδειχνε φοιτητές που κάποιους ο Θανάσης τους ήξερε, να τους περάσεις, κρίμα είναι και ήταν και οι πιο διαβασμένοι…

Ο καθηγητής έδειξε να συμφωνεί.

Ξύπνησε ο Θανάσης γεμάτος χαρά, αλλά γρήγορα συνειδητοποίησε ότι ήταν όνειρο, όμως ήταν τόσο δυνατό που πήρε την απόφαση να πάει στη Σχολή να δει τους πίνακες ανακοινώσεων. Και όντως είχαν βγει τα αποτελέσματα και όσους ο Θανάσης είχε δει ο Γέροντας να υποδεικνύει στο καθηγητή να τους περάσει, είχαν περάσει με 5!

Τρελάθηκε από τη χαρά του και πήρε από το πίνακα ανακοινώσεων το απόκομμα των αποτελεσμάτων για να θυμάται το θαύμα του Αγίου, το οποίο έχει μέχρι τώρα.

Ένας φίλος του Θανάση, που σε λίγες μέρες μπήκε μέσα στο Άγιο Όρος πήγε στο Άγιο Παΐσιο και του ανέφερε τα γεγονότα αναλυτικά, τότε ο Γέροντας είπε:

– Ο Θανάσης έκανε ως άνθρωπος αυτό που μπορούσε και έκανε και υπακοή και πήγε και έδωσε το μάθημα οπότε ο καλός Θεός τον βοήθησε τόσο σκανδαλωδώς, Αυτό όμως που έζησε να μη το διαδίδετε δεν κάνει….δεν έχει ευλογία!!!

Τόση μεγάλη παρρησία είχε ο Άγιος στο Θεό που μπορούσε να αλλάξει βεβαιωμένα αποτελέσματα, να επέμβει στη θέληση των ανθρώπων!!!…

Κοινοποίηση άρθρου:
Κατηγορία: Άγιοι, Άγιος Παΐσιος, Θαύματα, Νέα, Πνευματική Ζωή, Προσευχή

Σχετικά άρθρα