Μενού Κλείσιμο

“Ο Άγιος Καλλίστρατος και οι μαζί μ’ αυτόν Σαράντα εννέα Μάρτυρες”

«Πάντες γὰρ υἱοὶ Θεοῦ ἐστε διὰ τῆς πίστεως ἐν Χριστῷ Ἰησοῦ· ὅσοι γὰρ εἰς Χριστὸν ἐβαπτίσθητε, Χριστὸν ἐνεδύσασθε», μας λέγει ο Φωτιστής του Γένους μας Απόστολος της αγάπης Παύλος!

Πέρασαν σχεδόν 2.000 χρόνια από τότε που το Γένος μας πίστεψε στον Χριστό, πολεμήθηκε, βασανίστηκε, υποδουλώθηκε, κι όμως φτάσαμε στα έσχατα και ο Θεός δεν στέρησε το μεγάλο αυτό δώρο ούτε από εμάς, ούτε από τα παιδιά μας! Το δαχτυλίδι της Ουρανίας Βασιλείας που είναι η μεγάλη δωρεά που λαμβάνουμε στη βάφτιση μας!

Δυστυχώς υπάρχουν λαοί που δεν δέχονται αυτό το δώρο. Αυτοί είναι διαχρονικά οι εχθροί μας, που γίνονται υποχείριο του διαβόλου και μας πολεμούν. Οι Εβραίοι που έγιναν θεομάχοι, οι Μωαμεθανοί που δεν γνώρισαν τον Χριστό και οι Ευρωπαίοι, που ενώ ευεργετήθηκαν από τον Χριστό, εδώ και 1000 χρόνια τον έδιωξαν από τη ζωή τους εξαιτίας της υπερηφανείας τους.

Σήμερα που φτάσαμε στους έσχατους καιρούς και ο διάβολος με τα όργανα του δίνει τον ύστατο αγώνα του, δυστυχώς πέτυχε πολλοί από εμάς να έχουν απομακρυνθεί από την Εκκλησία και από την πίστη, σε σημείο να γίνονται θεομάχοι. Εν αγνοία τους γίνονται όργανα του διαβόλου και πολεμώντας το Γένος τους, δεν μπορούν να κατανοήσουν πως μάχονται τον ίδιο τους τον εαυτό, στον αγώνα για τη Σωτηρία.

Ας είναι. Όσοι μείναμε πιστοί να παραμείνουμε αμετακίνητοι στα όσα διδαχτήκαμε. Ακριβώς δε, μέσα στο πνεύμα αυτό εντάσσεται και η προτροπήπου μας δίνει ο Απόστολος Παύλος: «Γρηγορείτε, στήκετε εν τη πίστει, ανδρίζεσθε, κραταιούσθε» (Α΄ Κορ. ΙΣΤ΄ 13). Δηλ. προσέχετε, σαν άγρυπνοι φρουροί. Μένετε σταθεροί και όρθιοι στην πίστη. Αγωνίζεσθε σαν άνδρες γενναίοι. Λάβετε δύναμη και θάρρος.

Αυτό βέβαια είναι πολύ δύσκολο, δηλαδή να παραμείνουμε αμετακίνητοι στην σταθερότητα, στην καρτερία και στην συνέπεια που απαιτεί η αυθεντική Χριστιανική ζωή. Φυσικά η σταθερότητα και η συνέπεια στις αρχές μας, και η αμετακίνητη θέση μας στο δόγμα και στο ήθος τής Εκκλησίας μας, είναι καρπός πίστεως ισχυρής στον Θεό και συναισθήσεως της τιμής που μας κάνει η αγάπη Του, στο να μας αποκαλύπτει το άγιο, πανσεβάσμιο και απόλυτο θέλημά Του. Και οπωσδήποτε αυτής της πίστεως αποτέλεσμα υπήρξε η έως θανάτου αυταπάρνηση των αγίων ενδόξων Μαρτύρων, τη ζωή των οποίων μας προτρέπουν ανελλιπώς να μελετάμε οι σύγχρονοι Άγιοι μας.

Τον θαυμαστό βίο ενός μεγάλου Αγίου τιμούμε σήμερα, του Αγίου Καλλιστράτου, ο οποίος ακούγοντας τον λόγο του Αποστόλου Παύλου, κακοπάθησε σαν καλός στρατιώτης του Ιησού Χριστού.

Μαθαίνουμε από το Συναξάρι του Αγίου, πως ο Άγιος Καλλίστρατος μαρτύρησε στη Ρώμη επί Διοκλητιανού (284 – 304 μ.Χ.). Καταγόταν από την Καρχηδόνα και οι γονείς του, καθώς και οι πρόγονοί του, ήταν ευσεβέστατοι χριστιανοί.

Όταν μεγάλωσε ο Καλλίστρατος, κατατάχθηκε στο Ρωμαϊκό στρατό σαν νεοσύλλεκτος αλλά δεν εγκατέλειψε τις ευσεβείς συνήθειές του. Μια από αυτές ήταν η βραδυνή προσευχή. Κάποιοι ειδωλολάτρες στρατιώτες κατήγγειλαν το γεγονός στον ειδωλολάτρη στρατηγό Περσεντίνο.

Εκείνος, αφού διέταξε πρώτα τον βασανισμό του, ακολούθως διέταξε να τον τοποθετήσουν μέσα σε ένα δεμένο σάκκο και να τον ρίξουν από μεγάλο ύψος στη θάλασσα. Με θαυματουργό τρόπο ο σάκκος σχίστηκε και τότε δύο δελφίνια ήρθαν δίπλα του, τον ανέβασαν στο σώμα τους και τον οδήγησαν σώο στην ακτή.

Το θαυμαστό αυτό γεγονός συγκλόνισε Σαράντα εννέα στρατιώτες που είδαν το θαύμα, έσπευσαν δίπλα στον Άγιο και πίστεψαν με όλη τους την καρδιά στον Χριστό. Ο Περσεντίνος τότε εξοργισθείς διέταξε τον αποκεφαλισμό όλων, που έλαβαν το αμάραντο στεφάνι του Μάρτυρα του Χριστού.

Να έχουμε την ευχή τους και τις πρεσβείες τους! Θαυμαστό όπως η ανδρεία του, είναι το Απολυτίκιο του Αγίου Καλλιστράτου το οποίο αξίζει να το διαβάσουμε αλλά και να το ακούσουμε!

Α.Δ.

Ἀπολυτίκιον

Ἦχος γ’. Τὴν ὡραιότητα.

Τῷ θείῳ Πνεύματι, περιφραξάμενος, Μάρτυς Καλλίστρατε, λαμπρῶς ἠρίστευσας, καταβολῶν τὸν δυσμενῆ, σοφία τῶν σῶν ἀγώνων ὅθεν καὶ προσήγαγες, τῷ Χριστῷ ὡς θυμίαμα, δῆμον παναοίδιμον, Ἀθλητῶν πιστευσάντων σοί, μεθ’ ὧν ὑπὲρ ἠμῶν ἐκδυσώπει, τῶν εὐφημούντων σὲ ἐν ὕμνοις.

https://www.youtube.com/watch?v=VgAE4WlqiaA

Κοινοποίηση άρθρου:
Κατηγορία: Άγιοι, Βίοι Αγίων, Νέα

Σχετικά άρθρα